Udland

Tyrkiet varsler mere aktiv rolle i Syrien

Tyrkiets premierminister siger, at det syriske regime er begyndt at se kurderne som en trussel.

Tyrkiet vil ifølge Reuters spille en mere aktiv rolle i Syrien og forsøge at arbejde for en løsning på konflikten i de kommende seks måneder, så landet ikke bliver opdelt efter etniske grænser, siger den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim. Han henviser til, at Iran, Golfstaterne, USA og Rusland sammen kan udarbejde løsning.

- Vi siger, at blodsudgydelserne må høre op nu. Spædbørn, børn og uskyldige bør ikke dø på denne måde. Derfor vil Tyrkiet fremover være mere aktivt i bestræbelser på at få forhindret, at faren tager til i de kommende seks måneder.

Den tyrkiske regeringsleder siger samtidig, at det syriske regime er begyndt at se kurderne som en trussel.

Udtalelsen om kurderne kommer dagen efter, at syriske fly for første gang har bombet kurdiske stillinger i Nordsyrien.

USA fungerer som en støttepille for kurderne, som har fordrevet ekstremisterne i Islamisk Stat fra store områder i den nordlige dele af Syrien.

- Dette er en ny situation. Det står klart, at regimet i Syrien har forstået, at de strukturer, som kurderne i det nordlige Syrien, opbygger, er begyndt at udgøre en trussel for Syrien også, siger Yildirim.

Yildirim siger også til journalister i Istanbul, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, kan spille en rolle i et overgangsstyre i Syrien, men at han ikke kan have nogen fremtidig rolle i landet.

Syriens mere end fem år lange konflikt har taget en etnisk dimension, da de kurdiske grupper i den nordlige del af landet vinder kontrol over kurdiske regioner og i perioder kæmper med arabere fra det syriske flertal, som ellers først og fremmest kæmper mod Assads regime.

Tyrkiet frygter, at en styrkelse af militante kurdiske grupper i Syrien vil styrke og opflamme kurdiske oprørere i Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.