Udland

Tyrkiet vil lukke kupmageres kaserner

Alle kaserner, der støttede kupforsøget med kampvogne og helikoptere, bliver lukket, siger premierminister.

TURKEY-POLITICS-COUP-DEMO Foto: Scanpix/Adem Altan

TURKEY-POLITICS-COUP-DEMO Foto: Scanpix/Adem Altan

Alle militære kaserner, der blev anvendt under det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet for to uger siden, vil blive lukket, siger den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim.

- Vi vil lukke alle kaserner, som sendte kampvogne og helikoptere, siger premierministeren i en tv-transmitteret tale fra luftbasen Akinci nord for hovedstaden Ankara.

Det var en af de kaserner, kupmagerne brugte som udgangspunkt for deres forsøg på at vælte Yildirims regering 15. juli.

Præsident Recep Tayyip Erdogan har vredt afvist vestlig kritik af omfattende udrensninger i militæret og i statslige institutioner samt lukning af regeringskritiske medier. Han antyder, at USA holder med de personer, der stod bag det mislykkede kupforsøg.

Udrensningerne er rettet mod tilhængere af den muslimske præst Fethullah Gülen, som Ankara beskylder for at stå bag kupforsøget den 15. og 16. juli.

Tyrkiets vestlige allierede har fordømt kupforsøget, hvorunder der blev dræbt mindst 246 personer, mens over 2000 blev såret. Men de har kritiseret udrensningernes omfang.

Lederen af USA's nationale efterretningstjeneste, James Clapper, siger, at udrensninger i Tyrkiet svækker kampen mod Islamiske stat i Syrien og Irak, da et stort antal tyrkiske officerer, som arbejdede tæt sammen med USA, er fjernet fra deres poster.

Nogle af dem er fængslet, siger ledende militære ledere i USA.

Erdogan siger i en bitter kommentar til kritikken:

- I stedet for at takke dette land, som afværgede et kupforsøg, tager I kupmagernes parti. Den ledende kupmager er i jeres land, siger Erdogan med henvisning til Gülen.

Siden det mislykkede kupforsøg har den tyrkiske regering indført undtagelsestilstand i landet.

Over 10.000 mennesker er eller har været anholdt, heriblandt mindst 6000 soldater.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.