Udland

Tyrkiets regering vil give præsident Erdogan mere magt

Tyrkiets parlamentariske system skal laves om til et system med en stærk præsident som i USA eller Frankrig.

En lovpakke, der skal udvide præsident Recep Tayyip Erdogans magt, vil blive forelagt parlamentet i næste uge. Det oplyser Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim.

Lovpakken kommer få måneder efter et kupforsøg mod Erdogan.

- Vi vil fremlægge vores forslag til forfatningsmæssige beføjelser for den tyrkiske nationalforsamling i næste uge, siger Yildirim.

Det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) som Erdogan har været med til at stifte, lægger op til at ændre Tyrkiets parlamentariske system til et system med en stærk præsident. For eksempel som i USA eller Frankrig.

Det Republikanske Folkeparti (CHP) og det prokurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) har gentagne gange sagt, at de vil stemme imod reformerne.

Tyrkiets styre har foretaget omfattende udrensninger efter kupforsøget. Tusindvis af offentligt ansatte, embedsmænd, militærfolk og politifolk er blevet anholdt afskediget eller suspenderet.

Desuden har landet lukket mere end 550 institutioner, som myndighederne mener har forbindelser til Fethullah Gülen, der har fået skylden for kupforsøget i juli.

Gülen er forretningsmand og religiøs leder og startede den såkaldte Hizmet-bevægelse. Bevægelsen er omstridt og beskrives både som en moderat, moderne religiøs bevægelse og som en sekt, der arbejder for at overtage samfundet.

Gülen har afvist beskyldningerne om, at bevægelsen og han selv skulle stå bag det fejlslagne kupforsøg.

Der er fortsat undtagelsestilstand i Tyrkiet efter det mislykkede kupforsøg.

Kritikere har beskyldt regeringen for at udnytte situationen til at gribe ind over for langt flere personer, end de der rent faktisk stod bag forsøget på at afsætte Erdogan og hans regering.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.