Udland

Tysk ambassadør skal stå skoleret efter nej til Erdogan

Politiet i Köln afviste at lade Tyrkiets præsident tale via videolink til tyrkere i Tyskland.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Supporters of Turkish President Erdogan wave Turkish flags during a pro-government protest in Cologne Foto: Reuters/Thilo Schmuelgen

Tysklands fungerende ambassadør i Tyrkiet skal stå skoleret i det tyrkiske udenrigsministerium. Det sker, efter de tyske myndigheder afviste at lade præsident Recep Tayyip Erdogan tale via et videolink til en tyrkisk demonstration i Köln søndag.

Det oplyser kilder til det tyske nyhedsbureau dpa. Den tyske diplomat skal møde op i Udenrigsministeriet i Ankara lige over middag.

Demonstrationen i Köln, som samlede 40.000 deltagere, var til støtte for Erdogan. Der bor cirka tre millioner mennesker af tyrkisk herkomst i Tyskland.

Det var politiet i Köln, som forbød Erdogan at tale under demonstrationen, og den beslutning blev støttet af den tyske forfatningsdomstol. Tyskland ønsker ikke, at det skal blive en kampplads for rivaliserende tyrkiske grupperinger.

Forholdet mellem den tyske og den tyrkiske regering er blevet mere anspændt siden det mislykkede militærkup i Tyrkiet i sidste måned.

Tyrkiets regering hævder, at det var den i USA bosiddende præst Fethullah Gülen, som stod bag kupmagerne. Gülen har skønsmæssigt 100.000 tilhængere i Tyskland.

Tyrkiet har krævet, at Tyskland udleverer en række tilhængere af Gülen og anklager dem for at have deltaget i kupforsøget.

Den tyrkiske regering udtrykker også vrede over, at det tyske parlament 2. juli vedtog en resolution, der fastslår, at det tidligere tyrkisk-osmanniske rige begik folkedrab på armenere under Første Verdenskrig.

Tysklands ambassadør har lige siden ikke været i stand til at aftale møder med det tyrkiske udenrigsministerium eller andre ministerier.

Tyrkiet mener også, at EU ikke lever op til en aftale, som det indgik tidligere i år om at begrænse flygtningestrømmen til Europa. Regeringen i Ankara mener, at EU som modydelse har lovet, at tyrkiske borgere kan besøge EU uden visum.

- Hvis en visum-liberalisering ikke findes, så kan vi blive tvunget til at distancere os fra aftalen fra 18. marts om tilbagesendelse af migranter, siger Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, til avisen Frankfurter Allgemeneine Zeitung.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.