Udland

Tysk avis: Tyrkiet vil bede Nato om rakethjælp

Tyrkiet vil mandag anmode Nato om hjælp til at forsvare grænseområdet til Syrien, skriver Süddeutsche Zeitung.

Tysk avis: Tyrkiet vil bede Nato om rakethjælp

Den anspændte situation på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet vil mandag udløse en konkret tyrkisk anmodning til Nato-landene om at stille raketsystemer - og soldater til at betjene dem - til rådighed i grænseområdet.

Det skriver den tyske avis Süddeutsche Zeitung, som erfarer, at op imod 170 tyske soldater og luftværnsraketter af typen Patriot skal sendes til den tyrkiske grænse, så snart Tyrkiet officielt har sendt anmodningen til Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.

Ifølge avisens oplysninger vil forsvarsalliancens øjeblikkeligt give grønt lys til at sende soldaterne af sted.

Nato's talskvinde, Carmen Romero, kan dog ikke bekræfte oplysningerne.

- Vi har ikke fået nogen anmodning fra Tyrkiet. Når der foreligger en anmodning, vil alliancepartnerne gennemgå den, siger hun til nyhedsbureauet dpa.

Fra det tyske forsvarsministerium i Berlin forlyder det ligeledes, at hvis Nato får sådan en anmodning fra tyrkerne, så skal de 27 andre medlemslande tage stilling til den.

En talsmand bekræfter, at det blandt Nato-landene kun er USA, Holland og Tyskland, som råder over de mest moderne Patriot-raketter af typen PAC-3, som tyrkerne ifølge Süddeutsche Zeitung ønsker at indsætte ved grænsen til Syrien.

Her kan de bruges til at skyde syriske fly og raketter ned, efter at Syrien gentagne gange har sendt raketter ind over grænsen, som titusinder af syrere har krydset på flugt fra den nu 20 måneder lange borgerkrig mellem oprørere og Assad-styret i Damaskus.

En talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium i Ankara vil heller ikke bekræfte oplysningerne, men siger, at der løbende er konsultationer med Nato-partnerne.

- Tyrkiet regner grundlæggende med støtte fra sin partnere, men der foreligger endnu ikke nogen konkret beslutning, siger talsmanden til dpa.

Regeringen i Ankara bebudede for 10 dage siden, at man ønsker Nato-støtte til luftforsvaret.

Ifølge Süddeutsche Zeitung vil anmodningen ikke falde ind under Nato-traktatens artikel fem, den såkaldte musketered, men om støtte, som Natos øverstkommanderende selv kan give ordrer til.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.