Tysk domstol underkender forbud mod hjælp til selvmord

Dødeligt syge patienter skal kunne få hjælp til at begå selvmord, lyder det fra tysk forfatningsdomstol.

KARLSRUHE:En lov fra 2015, der forbyder "kommercielle parter" at hjælpe dødeligt syge med at begå selvmord, strider mod den tyske forfatning.

Det har den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe afgjort onsdag.

Ifølge afgørelsen skal dødeligt syge patienter have ret til en "selvbestemt død".

- Den ret omfatter friheden til at tage sit eget liv og søge hjælp til at gøre det, siger Andreas Vosskuhle, talsmand for den tyske forfatningsdomstol.

Ifølge en lov, der blev indført i 2015, er det i dag strafbart at assistere dødeligt syge med at begå selvmord - uanset om man modtager betaling eller ej.

En dom fra Leipzig i 2017 har dog skabt forvirring om anvendelsen af loven - ikke mindst blandt læger. Her blev det nemlig fundet, at læger i ekstreme tilfælde ikke må nægte at tilbyde medicin, der medfører patientens død.

Under den gældende lovgivning kan sundhedspersonale, der hjælper alvorligt syge med at begå selvmord, blive straffet med op til tre års fængsel.

Seks sagsøgere, heriblandt patienter, læger og foreninger, der støtter aktiv dødshjælp, anmodede sidste år den tyske forfatningsdomstol om at omstøde lovgivningen fra 2015.

- En ret til at leve er ikke det samme som en pligt til at leve, har en af sagsøgerne, Wolfgang Putz, sagt under en af høringerne i sagen.

På grund af forbuddet fra 2015 har mange dødeligt syge måttet søge hjælp hos familiemedlemmer. Mange har været nødsaget til at købe præparater til at begå selvmord i udlandet.

Den katolske kirke i Tyskland har advaret imod at ændre loven fra 2015. Ærkebiskop i Berlin Heiner Koch havde inden onsdagens afgørelse opfordret domstolen til at "sende et tydeligt signal for beskyttelsen af liv".

Også den tyske lægeforening har advaret imod at legalisere assisteret selvmord.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.