Udland

Tysk domstol vil måske forbyde det højreradikale NPD

Hvad der sker efter et forbud mod NPD kan være langt farligere for ofrene og for staten, siger ekspert.

GERMANY-COURT-EXTREMISM-FARRIGHT Foto: Free/Thomas Kienzle

GERMANY-COURT-EXTREMISM-FARRIGHT Foto: Free/Thomas Kienzle

En sag om et muligt forbud mod det højreradikale tyske parti NPD gik tirsdag ind i den afgørende fase ved Tysklands højeste domstol - forfatningsdomstolen i Karlsruhe.

Lederen af domstolen, Andreas Vosskuhle, åbnede dagens retsmøde ved at sige, at meget kan forhindre et forbud mod et politisk parti.

- Et forbud er et dobbeltægget sværd, som må bruges med stor forsigtighed, sagde han.

Domstolen ventes inden for tre døgn at afgøre, hvorvidt Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) skal forbydes som forfatningsstridigt, fordi det dyrker antisemitiske og racistiske holdninger.

Et lignende forsøg på at forbyde partiet slog fejl i 2003.

Det er de 16 tyske delstater, som er repræsenteret i parlamentets overhus, Forbundsrådet, som har indklaget partiet over for forfatningsdomstolen. De siger, at partiet udbreder den samme racistiske og voldelige ideologi som Adolf Hitlers nazistiske parti.

Det yderliggående parti har været kendt for at glorificere de politiske ledere i Det Tredje Rige og trivialisere nazisternes krigsforbrydelser. Flere af dets medlemmer, deriblandt NPD-lederen Udo Pastoers, er blevet dømt for at opildne til racehad.

Hvis forfatningsdomstolen skal forbyde NPD, skal den bevise, at partiets ideologi er "krigerisk" og opildner til "aggressiv konflikt", så det udgør en trussel mod den demokratiske orden.

Delstaterne vil fremhæve, at et tidligere NPD-medlem, Ralf Wohlleben, for øjeblikket er stillet for retten for at have støttet NSA - en højreradikal celle, som har stået bag ti racistiske drab.

Modstandere af et forbud mener, at NPD kan blive styrket, hvis partimedlemmerne må gå under jorden, hvor de kun vil blive yderligere radikaliseret.

- Hvis der kommer et forbud, kan situationen blive langt værre og farligere for ofrene og for staten, siger Dierk Borstel, en ekspert i højrefløjsekstremisme og en centralt placeret konsulent i sagen.

NPD, som har 5200 medlemmer, fik støtte fra 1,3 procent af vælgerne ved forbundsdagsvalget i 2013. Det har aldrig været i stand til at nå over spærregrænsen på fem procent ved et forbundsdagsvalg.

Men partiet har et medlem af Landdagen i en af de østlige delstater og af en række byråd.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.