Udland

Tysk finansminister kæmper finanspagts sag

Wolfgang Schäuble advarer tysk forfatningsdomstol mod at underkende finanspagt og redningsfonden ESM.

Tysk finansminister kæmper finanspagts sag

Det vil koste Tyskland dyrt, hvis landets forfatningsdomstol sætter en stopper for eller blot forhaler EU's finanspagt og den permanente redningsfond, ESM.

Det siger den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, som tirsdag vidner på forbundsregeringens vegne i en hastesag ved Tysklands øverste domstol i Karlsruhe efter en række klager mod pagten og fonden.

- Hvis redningsfonden bliver stoppet, kan det føre til alvorlige økonomiske forskydninger med uoverskuelige følger, advarer Schäuble.

Netop ankommet fra et langvarigt eurogruppemøde i Bruxelles frygter finansministeren, at der kan ske øgede spekulationer på finansmarkederne om, hvorvidt et af de 17 eurolande vil forlade fællesvalutaen, hvis forfatningsdomstolen underkender ESM.

Og så bliver refinansieringen af de gigantiske kriselån, som redningsfonden skal yde, endnu dyrere, lyder det fra Schäuble.

Det er seks konkrete klager, som domstolen er i færd med at behandle, og der ventes en afgørelse sidst på måneden.

Blandt andre har 23.000 borgere underskrevet en klage fra foreningen Mere Demokrati, som mener, at ESM strider mod forfatningen og påfører tyskerne enorme milliardrisici, hvis de bliver ved med at punge ud for kriseramte sydeuropæiske lande.

Retspræsidenten Andreas Vosskuhle understreger, at der selv i usædvanlige krisesituationer skal tages hensyn til forfatningen.

I første omgang vil dommerne dog slet ikke tage stilling til, hvorvidt ESM og pagten strider mod forfatningen, men kun til, om den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, kan underskrive de to love bag, inden retsopgøret er afgjort.

Hvis Gauck ikke underskriver lovene, vil det blandt andet betyde, at ESM med sine 500 milliarder euro på kistebunden fortsat ikke kan gå i luften som afløser for den midlertidige redningsfond, EFSF.

Vosskuhle hæfter sig dog ved, at både finanspagten og redningsfonden for nylig blev blåstemplet med mere end to tredjedels flertal i begge det tyske parlaments kamre.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.