Udland

Tysk hærchef: Bidrag til IS-krig kræver 1200 soldater

Tysklands hærchef vurderer, at det militære bidrag til kampen mod IS kommer til at bestå af 1200 mand.

Tyskland kan ende med at sende 1200 soldater til Mellemøsten for at hjælpe franskmændene og den vestlige alliance i kampen mod Islamisk Stat.

Det siger den tyske hærchef, Volker Wieker, til avisen Bild am Sonntag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Fra et militært synspunkt er 1200 soldater nødvendigt for at kunne betjene flyene og skibene, siger han.

Tysklands kansler, Angela Merkel, lovede torsdag Frankrigs præsident, François Hollande, at Tyskland ville sende et krigsskib, et tankfly og satellitovervågning til Mellemøsten.

Det er det løfte, som efter Wiekers vurdering vil betyde, at 1200 soldater skal sendes i krig.

Planen er dog endnu ikke godkendt af det tyske parlament. Volker Wieker siger, at han regner med, at den bliver godkendt inden udgangen af 2015.

Tyskland er ellers meget tøvende med militære interventioner, som ikke er fredsbevarende. Det skyldes primært Tysklands historie, hvor nazismen satte Anden Verdenskrig i gang.

Men ifølge den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, har det ikke været muligt at stå uden for den vestlige koalition mod IS.

- Regeringen har truffet vanskelige, men vigtige og nødvendige beslutninger. Alle kan se, at problemet vil ramme os, hvis ikke vi tager fat i det i rette tid, siger hun til det tyske nyhedsbureau dpa.

Tyskland vil dog ikke deltage direkte i luftangrebene, men vil primært støtte koalitionen med satellitovervågning.

Volker Wieker vil dog ikke høre tale om, at Tyskland tager de "nemme opgaver".

- Vi har brug for bedre rekognoscering (vurdering af terrænets fremkommelighed, red.). Her kan vores Tornado-fly bidrage med en masse, siger han.

Den danske forsvarsekspert og lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen mener dog ikke, at det tyske bidrag kommer til at spille nogen synderlig rolle.

- Det er et diplomatisk signal. Det er ikke noget, der kommer til at ændre krigen dernede, siger han.

- De har været under massivt politisk pres for at vise, at de er solidariske med Frankrig. De stiller med et bidrag, fordi alle de andre allierede stiller med et bidrag, men på betryggende afstand af egentlige kamphandlinger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.