Udland

Tysk ja: EU-redningsfond er omsider køreklar

To uger efter forfatningsdomstols afgørelse giver Tyskland grønt lys for EU's permanente redningsfond, ESM.

Tysk ja: EU-redningsfond er omsider køreklar

Den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, har torsdag underskrevet et vigtigt dokument om EU's permanente redningsfond, ESM. Med Tysklands ratifikation endeligt på plads er redningsfonden køreklar og kan gå i luften 8. oktober.

ESM skal afløse og supplere den midlertidige redningsfond EFSF og skulle egentlig have været klar til at poste penge i kriseramte eurolande fra 1. juli.

Men først for to uger siden blev fondens skæbne afgjort, da den tyske forfatningsdomstol besluttede, at ESM ikke strider mod den tyske grundlov.

Forbundspræsident Gauck satte allerede sin underskrift på selve loven om ESM 13. september dagen efter forfatningsdomstolens kendelse.

Men Tysklands øverste domstol havde stillet en række betingelser i sin kendelse, og det er først nu, de er ført ud i livet.

Således har forbundsregeringen understreget over for de andre lande i eurozonen, at Tyskland ikke kan bidrage med mere end de lovede 190 milliarder euro til ESM, medmindre Forbundsdagen bliver taget med på ed.

Det har de resterende 16 eurolande torsdag i en skriftlig erklæring accepteret, og dermed kunne Gauck ratificere ESM uden at komme på kant med folkeretten som følge af forfatningsdomstolens kendelse, lyder det fra hans kontor i Berlin.

Afgørelsen fra forfatningsdomstolen var imødeset med spænding, fordi den kunne betyde knald eller fald for de 17 eurozonemedlemmers fremtidige valutasamarbejde og i yderste konsekvens betyde en opløsning af den monetære union.

Forbundskansler Angela Merkel har kaldt forfatningsdomstolens kendelse for det første, vigtige skridt til at overvinde den dybe gældskrise, som eurozonen befinder sig i.

I alt kommer ESM til at få en lånekapacitet på 500 milliarder euro. Sammen med den midlertidige redningsfond, EFSF, bringer det ildkraften op på omkring 800 milliarder euro, der skal bruges på at få de gælds- og kriseplagede eurolande tilbage på ret køl.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.