Udland

Tysk rundspørge: SPD-vælgere støtter ny Merkel-regering

Et stort flertal af de socialdemokratiske vælgere bakker i ny måling op om den nye store koalition i Tyskland.

Tysk rundspørge: SPD-vælgere støtter ny Merkel-regering

Formanden for de tyske socialdemokrater, Sigmar Gabriel, rejser i disse dage land og rige rundt for at overbevise sine SPD-partifæller om fortræffelighederne i det nye regeringsgrundlag med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU/CSU.

Det er nemlig partiets 473.000 medlemmer, der ved en urafstemning afgør, om den store koalition kan blive en realitet i midten af december.

Når Gabriel søndag eftermiddag møder lokale socialdemokrater i den sydtyske by Nürnberg, kan han fortælle dem, at partiets vælgere i stor stil bakker op om regeringsgrundlaget.

Hele 78 procent af SPD's vælgere mener ifølge en Forsa-rundspørge i avisen Welt am Sonntag, at partiet bør sige ja til aftalen, der blandt andet indeholder røde mærkesager som indførelsen af en mindsteløn og nemmere adgang til dobbelt statsborgerskab.

19 procent af de socialdemokratiske tilhængere er imod det 185 sider store regeringsgrundlag, mens det kun er tilfældet for 15 procent af vælgerne i CDU-lejren.

79 procent af de borgerlige vælgere er positive over for aftalen, som får støtte fra 65 procent af samtlige vælgere, viser rundspørgen, hvor 1001 tyskere både er spurgt ud fra deres partipræference og i samlet flok.

Alligevel tør SPD-ledelsen ikke tro på, at den er hjemme. Den næste uges tid rejser topsocialdemokraterne rundt til såkaldte regionalkonferencer over hele Tyskland.

- Jeg er optimistisk med hensyn til, at vores medlemmer vil sige ja. Men resultatet giver ikke sig selv, siger partiets organisatoriske chef, generalsekretær Andrea Nahles, i et interview med Welt am Sonntag.

- Vi har aldrig gjort det her før. Vores medlemmer har aldrig haft så meget magt og ansvar, siger hun og udtrykker stolthed over dette nybrud i tysk politik.

Fra næste fredag kan medlemmerne stemme. Og når resultatet af urafstemningen foreligger 14. december, er det ikke kun den nye regerings skæbne, der besegles.

Andrea Nahles minder medlemmerne om, at partiledelsens fremtid også står på spil.

- Det bør være klart, hvad et nej vil betyde, siger hun med henvisning til, at SPD må se sig om efter en ny ledelse i tilfælde af et nej.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.