Udland

Tysk thalidomidproducent siger undskyld

Producenten bag medicinen, der medførte svære fosterskader blandt gravide har for første gang sagt undskyld.

Tysk thalidomidproducent siger undskyld

Det tyske firma, der producerede thalidomid for over 50 år siden, har for første gang sagt undskyld til de tusinde børn, der blev født med handicap, efter deres mødre havde indtaget medicinen.

Producenten Grunenthals chef Harald Stock siger, at hans firma er "meget kede af" tavsheden over for ofrene for medicinen, som blev solgt til gravide som en kur mod morgenkvalme i 50'erne og 60'erne.

Det vurderes, at omkring 10.000 børn over hele verden blev født med misdannelser herunder manglende lemmer, efter deres mødre indtog thalidomid, som blev solgt i omkring 50 lande, før det blev taget af markedet i 1961.

Harals Stock siger, at han ønsker at udtrykke firmaets "oprigtige beklagelse" og "store sympati" for alle de berørte - "deres mødre og deres familier".

- Vi beder jer om at se vores tavshed som et udtryk for det chok, som jeres skæbne har givet os, siger Harald Stock.

Stock holdt tale ved indvielsen af et særligt mindesmærke for de tyske ofre for thalidomiden i byen Stolberg i den vestlige del af Tyskland, hvor firmaet har hovedsæde.

Her sagde han, at medicinen "blev taget af mange kvinder, der ikke havde nogen grund til at forestille sig, at det kunne alvorligt skade deres ufødte børn".

Stock sagde videre, at hans firma er på vej med tiltag for at hjælp ofrene for medicinen.

- Vi har lært, hvor vigtigt det er at engagere os i en åben dialog med de berørte, at tale med dem og lytte til dem, sagde han.

- Vi er i samarbejde med dem begyndt at udvikle og implementere projekter, der skal forbedre deres levevilkår og hjælpe dem med deres trængsler på en nem og effektiv måde, tilføjede Harald Stock.

Undskyldningen bliver dog afvist som utilstrækkelig af flere støtteorganisationer for thalidomidofre.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.