Udland

Tyskland advarer mod forsinket brexit efter dom

Yderligere forsinkelse af Storbritanniens vej ud af EU er ikke i nogens interesse, mener tysk minister.

GERMANY-BRITAIN-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

GERMANY-BRITAIN-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Tobias Schwarz

Tysklands udenrigsminister advarer Storbritannien mod at forsinke forhandlingerne om vejen ud af EU.

Meldingen kommer i kølvandet på den britiske landsrets afgørelse torsdag. Her fremgår det, at den britiske regering skal have parlamentets godkendelse, før de påbegynder deres udmeldelse af EU.

Det er nødvendigt, at forhandlingerne begynder hurtigt, selv om retten har besluttet, at parlamentet skal involveres. Det mener Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

- Yderlig forsinkelse er ikke i nogens interesse, siger han efter et møde med den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, i Berlin fredag.

Boris Johnson mener ikke, at afgørelsen vil få betydning for regeringen i forhold til at overholde den forventede tidsplan for den britiske vej ud af EU.

Regeringen appellerede næsten øjeblikkeligt dommen, der nu skal behandles i Højesteret.

Premierministeren, Theresa May, har tidligere meddelt, at hun vil bruge artikel 50 i Lissabon-traktaten, der beskriver vejen ud af EU i marts 2017. Så går en to år lang proces i gang, der munder ud i den endelige skilsmisse fra EU.

Ifølge Simon Usherwood, der er seniorlektor i britisk politik ved Surrey Universitet, ændrer dommen ikke for alvor noget ved det britiske exit fra EU og regeringens tidsplan.

- Parlamentet vil ikke gå imod folkets ønske, hvis det skal stemme om Storbritanniens udtræden af EU. Alle har interesse i at få sat gang i det her så hurtigt som muligt, siger han til Ritzau.

Han mener, at dommen er et bump på vejen, men ikke en stor omvej. Der kan komme flere forviklinger, men ifølge professoren ser det ikke sandsynligt ud.

52 procent af befolkningen i Storbritannien stemte for at lade sig skille fra EU 23. juni. Der var tale om en ikke-bindende folkeafstemning.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.