Tyskland anholder tre tidligere Auschwitz-vagter

Tre tidligere vagter fra koncentrationslejren Auschwitz er blevet anholdt i Tyskland, sigtet for drab på jøder

Selvom det næsten er 70 år siden, at Hitlers koncentrationslejr Auschwitz lukkede, er tre mistænkte anholdt for at have været vagter i den frygtede lejr.

Anklagere i Stuttgart beskylder de tre mænd for at have arbejdet for nazisternes elitekorps, SS, og der er angiveligt blevet beslaglagt nazistiske dokumenter fra Hitlers tid i deres hjem.

En af de mistænkte bekræfter, at han har arbejdet i Auschwitz, men han nægter at have deltaget i de omfattende drab på lejrens indsatte.

De tre mænd - der er mellem 88 og 94 år - blev alle taget i forvaring onsdag, da politiet skulle gennemsøge deres hjem. De opholder sig nu på et fængselshospital i Stuttgart.

Ud over de tre anholdte fik otte andre personer også gennemsøgt deres hjem på mistanke om at have været involveret i massakren i Auschwitz.

Tysklands centrale kontor for efterforskning af nazistiske forbrydelser har for nylig revideret flere sager med ældre mistænkte nazister fra Anden Verdenskrig for at undersøge muligheden for retsforfølgelse.

Det har skabt debat i Tyskland om, hvorvidt det gavner noget at retsforfølge de tidligere nazister, der alle har nået en meget høj alder.

I Jerusalem i Israel er Efraim Zuroff fra The Simon Wiesenthal Center glad for anholdelsen af de tre aldrende tyske mænd - og han mener ikke, at deres høje alder skal afholde myndighederne fra at retsforfølge dem.

- De fortjener ikke medlidenhed. De havde ikke barmhjertighed til overs for ofrene (i Auschwitz, red.), som ofte var ældre, end de er nu, siger Zuroff.

Mindst 1,1 millioner personer - heraf flest jøder - blev dræbt i Auschwitz under Anden Verdenskrig.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst