Tyskland mangler kvalificeret arbejdskraft

Tyske firmaer i den såkaldte Mittelstand er trængt på flere måder og er ombejlede i valgkamp.

Udland 19. september 2013 14:06 - Opdateret 19. september 2013 14:07

Tyskland mangler kvalificeret arbejdskraft

Tysklands mange små og mellemstore virksomheder, der omfatter mange millioner vælgere, kæmper med mange for forskellige problemer og er stærkt ombejlede af de politiske partier i valgkampens slutfase.

Fra borgerligt hold fører spidskandidaten for det liberale parti FDP, Rainer Brüderle, an i en kampagne imod højere skatter, og flere borgerlige medier beskyldes for at føre skræmmekampagne om den rød-grønne oppositions planer om skatteforhøjelser.

Men også uddannelsespolitik optager i stor grad Mittelstands-firmaerne, og oppositionen kritiserer forbundskansler Angela Merkels regering for at have undervurderet problemerne.

- Mangel på kvalificeret arbejdskraft er et eksplosivt voksende problem. I dag siger 32 procent af alle små og mellemstore virksomheder, at deres fremtid er truet, fordi de ikke kan skaffe kompetente medarbejdere, siger Marc Evers i det tyske handelskammer i Berlin.

Årligt mister de mindre tyske virksomheder 224 milliarder kroner i tabt omsætning på grund af manglen på faglært arbejdskraft, viste en nylig rapport fra konsulentfirmaet Ernst & Young.

Det er den demografiske udvikling med for få unge, der gør problemet mere og mere akut.

Virksomhederne klager ikke blot over manglende faglighed, men også over, at mange er for dårlige til læse og skrive og for dårlige til at håndtere kunder. Tyskland må derfor blive bedre og bedre til at rekruttere udenlandske arbejdskraft.

-Politikere og erhvervsliv lægger derfor vægt på at skabe et miljø, der tiltrækker folk fra hele verden. Der skal udvikles særlige velkomstcentre for udlændinge, så de bliver hjulpet godt på plads i det tyske samfund, tilføjer han.

De mindre Mittelstands-virksomheder er typisk familieejede virksomheder, som er stærkt præget af enkelte personligheder. Mange af dem har problemer med generationsskifte.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...