Tyskland sætter fart i europæisk fodboldfest

Tysk fodbold oplever en ny storhedstid, hvor fortidens maskinfodbold er skiftet ud med underholdning og tempo.

Tyskland sætter fart i europæisk fodboldfest

Selv om hjemmeholdet sendte en lang række reserver på banen, fik publikum på Signal Iduna Park i Dortmund alligevel den sædvanlige fest lørdag eftermiddag.

4-2-sejren over Augsburg blev en fin forberedelse til Champions League-kvartfinalen mod Malaga, og selv om det tyske mesterskab på forhånd var afskrevet, skuffede spillerne ikke den efterhånden forvænte fanskare.

- Det var godt, at vi havde en chance for at rotere og spare energi. Derfor er jeg fortrøstningsfuld med henblik på tirsdag. Vi viste også, at vi kan lave mål, sagde anfører Sebastian Kehl efter kampen.

Mål og underholdning har i det hele taget kendetegnet både Borussia Dortmund og de andre tyske fodboldflagskibe som de nykårede mestre Bayern München og landsholdet i de senere år.

Det er, som om tysk fodbold har taget en kollektiv beslutning om at jage minderne fra 1980'erne og 1990'erne på flugt.

Dengang hvor tyskerne i omverdenens øjne spillede en slags maskinfodbold, som alle andre end tyskerne selv elskede at hade.

- Tysk fodbold har tidligere handlet om stærk defensiv, disciplin og hårdhed. Nu er man gået en anden vej. Det er helt bevidst, og tyskerne har igen været forud for deres tid, siger den tidligere Dortmund-spiller Mark Strudal.

- De har været bevidste om deres egne dyder, men de indså, at tysk landsholds- og klubfodbold i en periode virkelig var nede, hvor der ikke var nogen, der gad at se det, og det var blevet stereotypt og forudsigeligt.

- Der sagde de: Vi skal have en anden profil og en anden udvikling af spillerne, forklarer Strudal.

Specielt landsholdets skrækkelige indsats ved EM i 2000 åbnede mange kritiske øjne, og tysk fodbold profiterer i dag af den indsats, der blev sat i gang og de mange, mange millioner, der blev pumpet ind i talentarbejdet dengang.

Derfor myldrer talenterne frem, og unge folk som Mario Götze og Marco Reus bliver nogle af de vigtigste våben, når Dortmund skal slå hul på Malagas forsvar tirsdag.

- Det var et kæmpearbejde, der blev sat i gang, og der er mange talenter, der slår igennem nu, noterer Bjarne Goldbæk, der som aktiv spillede i en række tyske klubber.

Han nævner særligt én mand som inspiratoren til den nye stil.

- Alt blev forandret, da Jürgen Klinsmann blev landstræner i 2004. Han smed alt ud, hvad der havde været der før, lige fra støvlemand til buschauffør. Allerede ved VM i 2006 spillede Tyskland jo attraktivt, siger Bjarne Goldbæk.

- Det samme gør Bayern og Dortmund og mange andre tyske klubber i dag, og det er noget, man er begyndt at lægge meget vægt på, forklarer Goldbæk.

Efter 0-0 i den første kamp i Malaga er Dortmund favorit til at komme i Champions League-semifinalen - præcis som Bayern München er det onsdag aften efter 2-0-sejren over Juventus.

Hvis det lykkes de to giganter at spille sig blandt de fire bedste, er de et skridt tættere på at føre bevis for, at tysk fodbold ikke blot er noget af tidens mest attraktive, men også det bedste.

- På hjemmebane har vi alle muligheder for at nå næste runde. Jeg er meget optimistisk, lyder det fra Sebastian Kehl.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.