Udland

Tyskland: Tidsplan for aftaler står fast

Det er afgørende, at Grækenland nu overholde sine aftaler med EU og IMF, siger Tysklands kansler Merkel.

Tyskland: Tidsplan for aftaler står fast

Det er afgørende, at Grækenlands kommende regering lever op til sine forpligtelser over for EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Det understreger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, efter søndagens valg i Grækenland.

- Et valg kan ikke drage tvivl om de forpligtelser, Grækenland har påtaget sig. Vi kan ikke gå på kompromis om de reformtiltag, vi er blevet enige om, siger Merkel forud for G20-mødets start i den mexicanske by Los Cabos.

Hun håber, at der hurtigst muligt kan dannes en stabil regering i Athen, men vil ikke love flere penge til en eventuel proeuropæisk regering.

- Jeg taler udtrykkeligt ikke om nogen ny hjælpepakke, siger Merkel ifølge nyhedsbureauet dpa.

En tysk regeringstalsmand har allerede sagt, at tidsplanen for de indgåede aftaler med Grækenland forbliver, som de er, og at dette ikke er tidspunktet for at give henstand.

- Det er ikke tidspunktet nu for nogen form for rabatter til grækerne, siger regeringstalsmanden Georg Streiter.

Til et spørgsmål om, hvorvidt der er plads til at give grækerne mere tid til at gennemføre reformer, som det er blevet nævnt af Tysklands udenrigsminister, Guido Westerwelle, fastslår Streiter:

- Vi står fast på det, som er blevet aftalt.

Både det konservative Nyt Demokrati og det socialdemokratiske Pasok vil have genforhandlet EU's og IMF's redningsplan, mens det yderliggående venstreorienterede parti Syriza helt vil skrotte planen og kræve en helt ny på bordet.

Syrizas venstreradikale leder, Alexis Tsipras, som med 27 procent af stemmerne var tæt på at vinde, lovede under valgkampen, at han med en sejr ville skrotte redningspakken fra EU og Den Internationale Valutafond.

Næsten 40 procent af alle over 55 år stemte ifølge målinger på Nyt Demokrati, mens et flertal under 55 år støttede Syriza, som ville bryde alle indgåede aftaler med EU og IMF med krav om genforhandlinger.

/ritzau/AFP