Tyskland trækker dele af landets styrker ud af Irak

Tyskland er delvist på vej ud af Irak, på grund af spændinger der er opstået siden USA's drab på militærleder.

Den tyske forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer hilser her på det tyske militær tilbage i oktober (Arkivfoto).

Den tyske forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer hilser her på det tyske militær tilbage i oktober (Arkivfoto).

BERLIN:Tyskland, der ligesom Danmark er med i den USA-ledede koalition i Irak, trækker dele af dets styrker ud af Irak.

Det meddelte forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer og udenrigsminister Heiko Maas natten til tirsdag til den tyske Bundestag. Det skriver den tyske avis Der Spiegel.

Årsagen er de spændinger, der er opstået, efter at USA fredag dræbte den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani i et droneangreb. Det fandt sted ved en lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad.

Det forlød mandag, at hele koalitionen var på vej ud af Irak. Men det skyldtes angiveligt et brev, der blev sendt ved en fejl.

- Det var en fejl, en ærlig fejl, en kladde til et usigneret brev, fordi vi flytter styrker rundt, sagde Mark Milley, stabschef for USA's væbnede styrker, til journalister ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Ifølge Reuters forklarede han, at det ved en fejl endte hos medierne.

- Den (kladden, red.) blev sendt til nogle afgørende irakiske militærfolk for at få koordineret flybevægelser og så videre. Så passerede den fra en fyrs hænder til en anden fyrs hænder og så til jeres hænder, sagde han.

USA har understreget, at man agter at blive i Irak trods spændingerne.

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), har ingen kommentarer til den tyske beslutning, men siger om situationen i området:

- Situationen er alvorlig. Sikkerheden for danske soldater er helt afgørende. Derfor følger vi situationen tæt og træffer de fornødne foranstaltninger såfremt sikkerhedssituationen tilsiger det, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Det irakiske parlament vedtog søndag en resolution, der opfordrede landets regering til at sende alle udenlandske styrker ud af Irak.

Omkring 30 soldater fra det tyske forsvar, Bundeswehr, vil blive flyttet til Jordan og Kuwait, siger en talsmand fra forsvarsministeriet til AFP.

Ifølge Der Spiegels oplysninger blev 32 tyske soldater natten til tirsdag fløjet fra deres lejr nord for Bagdad til Jordan.

Tyskland har i alt omkring 415 soldater udstationeret som del af den internationale koalition mod den militante gruppe Islamisk Stat. 120 af soldaterne er udstationeret i Irak, skriver AFP.

Ifølge Forsvaret er der omkring 130 danske soldater udstationeret i Irak.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.