Uber håber på ny taxilovning efter dom over chauffører

Seks Uber-chauffører er i Københavns Byret blevet dømt for at overtræde taxiloven. Fem ønsker at anke dommen.

Københavns Byret 2 Foto: Free/Per Johansen

Københavns Byret 2 Foto: Free/Per Johansen

Det er for tidligt at afgøre, hvad dommen over Uber-chauffører betyder for selskabets fremtid i Danmark.

Det siger Carl Edvard Endresen, der er direktør for Ubers danske afdeling, efter seks Uber-chauffører fredag er blevet dømt for at overtræde taxiloven. Han påpeger, at dommen allerede er blevet anket.

- Det betyder, at sagen vil fortsætte, siger han.

Det er første gang, at en domstol tager stilling i striden mellem Uber og taxibranchen, som har verseret, siden Uber kom til Danmark i 2014.

Spørgsmålet har været, om Uber driver samkørsel eller taxikørsel. Københavns Byret mener, at det sidste er tilfældet.

- Vi vurderer, at vi opererer inden for den danske lov, siger Carl Edvard Endresen.

- Men vi mener stadig, at der er brug for en reform af loven, så vi får klarhed over, hvordan samkørsel skal fungere i fremtiden, så man kan drage fordel af de teknologiske fremskridt, der er sket, siger han.

Taxibranchen har argumenteret for, at Uber-chauffører driver taxikørsel. Uber-chauffører giver ikke bare passagerer et lift, når de alligevel er ude at køre. De henter passagerer og kører dem hen, hvor de ønsker, lyder argumentet.

Men Uber-appen kan slet ikke sammenlignes med taxibranchen, mener Carl Edvard Endresen

- Taxaer kan samle personer op på gaden på et hvilket som helst tidspunkt. Uber er et mere lukket netværk, som man kan blive en del af via appen, siger han.

- Uber er en markedsplads, hvor du ved at trykke på en knap får en sikker, pålidelig og billig lift. Teknologien skaber tillid mellem chaufføren og passageren, og det gør det muligt for samkørsel at finde sted, siger han.

Efter planen skulle der have været afsagt dom i juni. Men sagen har været så omfattende, at dommerne bad om mere tid til at votere.

Det er et tegn på, at der er brug for, at loven bliver ændret, så den bliver tilpasset de teknologiske fremskridt, mener Carl Edvard Endresen.

- Retten har brugt enormt lang tid på at behandle sagen. Det viser, at der er brug for reformer på området, der kan skabe klarhed over, hvordan samkørsel skal fungere. Det er godt at se, at sådan en reform ser ud til at være på vej, siger han.

Før sommeren har de politiske partier forhandlet om en ny taxilovgivning, og de forhandlinger fortsætter til august.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.