Uber tiltaltes for at medvirke til ulovlig taxikørsel

Anklagemyndigheden vil kræve, at selskabet Uber idømmes en bøde på 30.000 kroner i en principiel prøvesag.

FILES-FRANCE-TRANSPORT-SERVICES-UBER Foto: Scanpix/Geoffroy Van Der Hasselt

FILES-FRANCE-TRANSPORT-SERVICES-UBER Foto: Scanpix/Geoffroy Van Der Hasselt

Anklagemyndigheden rejser tiltale mod det hollandske selskab Uber for at medvirke til, at chauffører bryder taxiloven ved at samle passagerer op via appen Uber, som formidler kørsel i blandt andet Danmark.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Tiltalen mod selskabet kommer efter, at Østre Landsret 18. november traf afgørelse om, at en 28-årig Uber-chauffør bedrev ulovlig taxikørsel.

Den dømte fik i byretten en bøde på 6000 kroner, som landsretten stadfæstede.

- Der er tale om en principiel prøvesag, hvor anklagemyndigheden ønsker at få rettens vurdering af medvirkensansvaret til den ulovlige taxikørsel, siger advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen fra anklagemyndigheden ved Københavns Politi.

Ifølge Thorkil-Jensen vil anklagemyndighedens påstand om straf til Uber være en bøde i omegnen af 30.000 kroner. Det svarer til 10.000 kroner per kørsel, som to chauffører allerede er blevet dømt for.

Hvis anklagemyndigheden får medhold i retten, så vil den samlede bøde til Uber kunne stige, lyder det i pressemeddelelsen.

Derved vil anklagemyndigheden nemlig kunne rejse tiltale mod Uber for medvirken til ulovlig kørsel for hver enkelt tur, som en Uber-chauffør dømmes for i fremtiden.

Politiet har ifølge fagbladet 3F sigtet over 100 Uber-chauffører, og flere sager er allerede på vej i retten i København eller på Frederiksberg.

Alle sagerne har været sat i bero, indtil der lå en afgørelse fra landsretten i den første sag mod en Uber-chauffør.

Umiddelbart efter landsrettens dom i november sagde anklager i sagen Rikke Jensen, at selve selskabet Uber meget vel kunne blive tiltalt.

- Nu har vi jo landsrettens ord for, at Uber-systemet er i strid med den danske taxilov, sagde Rikke Jensen efter dommen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår straffesagen mod Uber kan blive behandlet ved Københavns Byret.

Selv om selskabet er amerikansk af oprindelse, så bliver sagen anlagt mod selskabet i Holland, hvor den europæiske del af Uber er indregistreret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.