Udbud er ikke garanti for bedre og billigere it-systemer

DI Digital og Kombit hævder, at det offentlige kan spare millioner ved at droppe monopoler på it-systemer.

14. november 2016 13:57

Et nyt it-system skal gøre det billigere for kommunerne at udbetale førtids- og folkepension. Men systemet fra KMD er forsinket i mindst 15 måneder, og med forsinkelsen følger en ekstraregning til kommunerne på 340 millioner kroner.

Det får organisationen DI Digital til at opfordre det offentlige til én gang for alle at droppe monopolerne, som KMD og andre aktører har siddet på.

Målet er at få priserne ned og lade pengene blive hos skatteborgerne.

Men der er ingen garanti for, at det offentlige kan høste millioner ved at sende it-opgaver i udbud, lyder det fra Ole Helby Petersen, der er professor ved Roskilde Universitets Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv.

- Opgaverne har traditionelt været løst uden konkurrenceudsættelse, så vi har ikke viden om effekten ved at sende opgaverne i udbud. Derfor bliver det et løst skøn, siger han.

- Det, vi kan sige på det område, er, at der er en stor mangel på undersøgelser. Og der er hverken belæg for at konkludere, at det bliver billigere eller dyrere, eller at kvaliteten bliver bedre eller dårligere, når man konkurrenceudsætter it-systemer.

Ifølge Adam Lebech, branchedirektør for DI Digital, er der dog mange millioner at hente.

- Der har manglet konkurrence, så systemerne har været dyre. Derfor er der en kæmpe gevinst for det offentlige ved at sende løsninger i udbud, siger han.

- Hvis en virksomhed har monopol, er den ikke udsat for konkurrence på samme måde som andre. Så vil priserne tendere til at være højere, hvis ikke meget højere.

Ifølge professor Ole Helby Petersen er der tale om spekulative besparelser, men det afviser Kombit, kommunernes it-indkøbsfællesskab.

- Vi har sagt til kommunerne, at vi årligt kan spare dem for 25 procent af de nuværende omkostninger på driften af it-systemerne, siger Kombits kommunikationschef, Mikkel Tang Hedegaard.

Han bekræfter, at der er tale om en besparelse på mange millioner kroner, men vil ikke udtale sig om specifikke beløb.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...