Film

Udbygget "Avatar" tilbage på lærredet

En ny og lidt længere "Avatar" kan ses fra i aften i Aalborg.

Det blå naturfolk, her Avatar-soldaten Jake, er tilbage på 3D-lærrederne i biogreferne med små ni minutters ekstra materiale.

Det blå naturfolk, her Avatar-soldaten Jake, er tilbage på 3D-lærrederne i biogreferne med små ni minutters ekstra materiale.

Det er "Avatar - Special edition", altså en udgave, der har fået ekstra materiale tilføjet i forhold til den oprindelige udgave, instruktøren James Cameron udsendte sidste år som sit bud på en revolutionerende 3D-teknik.Det store science fiction-øko-drama er en manifestaion af nyudviklet animationsteknik, koblet med liveoptagelser, og filmen udløste en sand kult-begejstring verden over med sine lange, elegante blå Na'vi-mennesker på den fremmedartede naturplanet, Pandora. Filmen udløste også en bølge af 3D-produktioner, der ikke er klinget ud endnu - tværtimod spår mange, at 3D med afsæt i "Avatar" er det nye store spring fremad i både film og tv. Den oprindelige udgave varede to timer og 40 minutter. Nu er der tilføjet knap ni minutter, som er fordelt over hele filmen. Det er altså ikke en afgørende scene eller en udvidelse af handlingen, der er føjet til. Snarere lidt flere nuancer på enkelte elementer. Ifølge en Avatar-fan-anmeldelse på www.cinemablend.com er den vigtigste tilføjelse at se i den erotiske scene mellem Avatar-menneskesoldaten Jake og Na'vi-prinsessen Neytiri. Desuden skulle der være ekstra at se i hans første flyvetur på flyveøgleryg og i forklaringen på Pandoras svævende bjerge. Endelig er et par scener med dinosaur-flokke i junglen blev udvidet. James Cameron skulle angivelig være blevet irriteret over, at hans film måtte tages ned for tidligt for at give plads i 3D-salene til nye film. Det angives - og kritiseres - som årsagen til, at han nu prøver at erobre biograferne igen med de få ændringer som undskyldning.