Fødevarer

Udekøkken: Det skal du overveje

Et udekøkken giver både masser af sommerstemning og en god følelse af udeliv. Her er en række gode tips

Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

HELE LANDET: Inden du anskaffer dig udekøkkenet, er det en god idé, at du gør dig nogle overvejelser om, hvilket materiale bordoverfladen skal være lavet af, og om køkkenet skal være fastmonteret eller mobilt. Idenyt.dk giver her også syv andre tips til, hvad det er fornuftigt at have med i tankerne, før du vælger.

Nogle gode overvejelser før du køber er f.eks. om bordoverfladen skal være i træ, rustfrit stål, mosaik eller granit? Priserne varierer, men det gør holdbarheden også. Et udekøkken i rustfrit stål eller granit er det mest vejrbestandige.

Overvej også, om udekøkkenet skal være fastmonteret eller mobilt. Fordelen ved at gøre det fastmonteret, er, at det er lettere at få etableret vand, opbevaring m.v. Fordelen ved at gøre det mobilt er, at det bliver mere fleksibelt. Husk at tage afløb til vandet med i overvejelserne. Skal der bygges en lille stenfaskine, eller kan vandet løbe hen i et afløb ved terrassen?

Det har du brug for i udekøkkenet

Arbejdsbordet er det vigtigste. Det skal være stort nok til et ordentligt spækbræt og de råvarer, der skal tilberedes. Det skal være lavet af materialer, der er lette at gøre rene, og helst kunne tåle at stå udenfor i vind og blæst.

Det optimale er en overflade af rustfrit stål, granit eller fliser pga. robustheden, men en ok-løsning kan sagtens være en træplade, hvis du har mulighed for at overdække den.

Andre ting der er gode i udekøkkenet

1. En stikkontakt: Udendørs er den optimale løsning, men en forlængerledning kan også være ok.

2. Et blus: Kan bruges til at koge kartofler, grøntsager eller pasta. Det optimale er udekøkkener med et indbygget gasblus i bordpladen. En ok-løsning er et enkelt gasblus eller en el-kogeplade. Den kan købes, men du kan også finde den brugt. Husk at stille den væk, når den ikke er i brug. Grillen har du nok i forvejen, men den findes også indbygget i flere løsninger.

3. Opbevaringsplads: Det optimale er at have et rum til de ekstra sager udenfor, men en ok-løsning kan være at samle de nødvendige redskaber og krydderier på en bakke eller i en krukke.

4. Kroge på udekøkkenet: Er praktiske til at hænge grillhandske, viskestykke eller køkken- og grillgrej på.

5. Affaldsspanden: Er ofte integreret i et færdigkøbt udekøkken – og det er det optimale. En ok-løsning er selvfølgelig bare at have en almindelig spand stående til den slags.

6. Vask og afløb: Det optimale er en vask, der har tilsluttet vandhane og afløb, men en ok-løsning kan også bare være haveslangen og en spand til at vaske og rense grøntsager m.v. i.

7. Overdækning: Det optimale er at placere udekøkkenet under et halvtag, en markise el.lign. og kunne dække udekøkkenet over med en beskyttelseshætte. En ok-løsning kan være at skærme med en parasol eller svøbe bordpladen i plastik/presenning, når det ikke bruges i længere tid.

Hvad koster et udekøkken?

Bygger du et udekøkken selv, kan det gøres meget billigt. Du skal bruge en bordplade, en vask eller spand, kogeplade eller gasblus. Køber du et færdigt, kan det fås til priser fra ca. 5.000 til 55.000 kr.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst