Uden mad og drikke dur heltene ikke

AALBÆK:Skolekøkkenet er et væsentligt rum i Aalbæk Skoles nye fag "sundhed". Her kreeres hver onsdag de skønneste frokostretter, som serveres for vennerne i 4., 5. og 6. klasse. Maden anrettes på et stort ta' selv bord i aulaen, og mindre og større skolekammerater sender lange og misundelige blikke til den sunde, veltilberedte og pænt anrettede mad. Maden er nemlig kun for eleverne på de tre klassetrin, som er med i skolens tre-årige sundhedsprojektprojekt. Da NORDJYSKE besøgte klasserne var det 5. klasse, der stod for madlavningen. Dagens menu var burritos - en slags pandekager med fyld af hakket kød og grøntsager. Dertil pasta og grøntsager, anrettet på fade, så den enkelte elev selv kunne bestemme, hvad den blandede salat skulle indeholde. Som altid blev der serveret vand til frokosten. Livlig frokost Maden tages med til klasseværelset, hvor eleverne spiser sammen. Snakken går lystigt, som ved ethvert andet frokostbord. De fortæller, at den daglige madpakke som regel består af rugbrød, rullepølse, kødpølse, leverpostej, gulerødder og lidt frugt. De ved, at kød også er vigtigt. Det er noget med proteiner. For meget sukker og kaffe er ikke godt. Så bliver man hyperaktiv. Nogen spiser havrefras til morgenmad, en anden foretrækker yoghurt med pære og banan. Lærerne bruger den teoretiske del af undervisningen til at forklare, hvorfor noget et godt og nødvendigt at spise og andet næsten er forbudt. Sukkernarkomaner - Vi forklarer dem, at med dårlige madvaner får de et dårligt helbred. De bliver sukkernarkomaner. Sukkerbalancen - og energien og koncentrationsevnen - rutscher op og ned i løbet af dagen. Vi lægger vægt på, at børnene skal spise et sundt morgenmåltid med mange af de såkaldt langsomme kulhydrater. Derved undgår man at køre træt for tidligt, forklarer en af sundhedslærerne, Pernille Olsen. Inspektøren på Aalbæk Skole, Per Hesthaven mener allerede at have konstaret en vis virkning af faget sundhed. - Der er ikke så mange konflikter mellem eleverne, som der tidligere har været. De gode madvaner breder sig langsomt til andre dele af skolen. I skolefritidsordningen lægger man også vægt på, at der er sund mad på morgenbordet. toen