Danmark

Udenlandsk fjerkrækød smitter med ny MRSA-bakterie

10 personer smittet med husdyr-MRSA er blevet undersøgt. Syv tilfælde skyldes formentlig udenlandsk fjerkræ.

KVINDE INDKØB FORBRUG KØD KØLEDISK Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

KVINDE INDKØB FORBRUG KØD KØLEDISK Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

En ny variant af MRSA har smittet direkte fra fødevarer til mennesker. Det sandsynliggør forskere for første gang i Danmark. Det skriver Politiken.

Undersøgelsen er foretaget på 10 personer, der er smittet med en variant af husdyr-MRSA i de større danske byer fra 2009 til 2015. I syv af tilfældene er det mest sandsynligt, at de er blevet smittet ved kontakt med kød fra udenlandsk fjerkræ.

Det viser en analyse fra Statens Serum Institut, hvor de smittede er undersøgt gennem en kortlægning af bakteriernes arvemasse.

Der ikke tale om den meget omtalte svine-MRSA. Det er derimod en anden husdur-MRSA, der ikke er fundet i dansk landbrug, fremgår det i analysen.

Ifølge Jesper Larsen, der er dyrlæge ved Statens Serum Institut, matcher bakterierne i det udenlandske kød den type husdyr-MRSA, som blev fundet hos syv af de undersøgte personer.

- Vores resultater tyder på, at fjerkrækød kan spille en rolle i smitten til mennesker. Formentlig handler det om håndteringen af det rå fjerkrækød og ikke det at spise fjerkrækød, siger Jesper Larsen i en pressemeddelelse.

Den nye type husdyr-MRSA er blevet identificeret i udenlandsk fjerkræ i danske supermarkeder. Ingen af de smittede arbejder med levende dyr eller har gjort det.

Robert Leo Skov, som har ledet undersøgelsen, opfordrer til at øge overvågningen omkring bakterien.

- Vores analyse peger på, at det ville give mening at tage stikprøver fra fødevarer løbende for at identificere, om der kommer nye typer resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker, siger han.

Hvis man får MRSA-infektion, skal man bruge speciel antibiotika, da almindelig penicillin ikke er nok. Der er ikke grund til at undgå fjerkræ i supermarkedet på nuværende tidspunkt, oplyser Statens Serum Institut.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.