Udenlandske arbejdere vil gerne blive i Frederikshavn

Siden 2016 har over hundrede kvalificerede medarbejdere fundet vej til forskellige virksomheder

Bosætningskonsulent Almina Nikontovic fra Frederikshavn Kommune har succes med at fastholde udenlandsk arbejdskraft.

Bosætningskonsulent Almina Nikontovic fra Frederikshavn Kommune har succes med at fastholde udenlandsk arbejdskraft.

FREDERIKSHAVN:I Frederikshavn Kommune er manglen på kvalificeret arbejdskraft høj. Heldigvis byder kommunen på gode rammer, hvilket særligt højtuddannede udlændinge har fået øjnene op for.

 - Vores virksomheder har brug for arbejdskraft, og vi har fantastiske rammer for at skabe et rart familieliv med billige boliger, gode velfærdstilbud, gode sociale tilbud og skøn natur. Det trækker arbejdskraft til fra hele Europa - og i mindre grad fra resten Danmark, fortæller Almina Nikontovic, som er bosætningskonsulent ved Frederikshavn Kommunes bosætningsservice.

En mission

Hun begyndte sin mission med bosætning i 2016, hvor hun fokuserede på at fastholde de såkaldte "nøglemedarbejdere", som kommunens virksomheder har stort behov for, hvis de skal have muligheden for vækste og udvikle sig.

Siden opstarten har Frederikshavn Kommunes bosætningsservices arbejde resulteret i, at virksomheder i Frederikshavn kommune har fået mere end hundrede nye kvalificerede nøglemedarbejdere - lige nu er antallet på præcis 104 nye medarbejdere og der er flere på vej. Langt størstedelen er faglærte, højtuddannede eller specialister, og de fleste kommer fra Østeuropa.

Manglen på familier

- Mine opgaver var at imødegå to problematikker; henholdsvis manglen på velkvalificeret arbejdskraft og manglen på familier, der ville slå sig ned som nye borgere her i kommunen. Tanken var at fastholde pendlerne og få deres familier hertil - og dermed slå to fluer med et smæk; flere indbyggere til kommunen og fastholdelse af den arbejdskraft, som virksomhederne har så hårdt brug for, siger Almina Nikontovic.

 Virksomhederne rekrutterer selv deres arbejdskraft og herefter er det bosætningsservice, der tager over og sørger for, at tilflytterne falder til.

Alt det praktiske

- Vi hjælper deres ægtefæller med at søge jobs, vi hjælper dem med at lære det danske sprog og så hjælper vi dem med alt det praktiske - herunder at få deres børn i skole, at få tag over hovedet og at lære det danske arbejdsmarked at kende. Kort sagt er vi en velkomstkomité, der også fungerer som en slags tolk for den danske kultur og den danske arbejdspladskultur, hvilket er noget, som virksomhederne sætter stor pris på, fortæller Almina Nikontovic.

Den kombinerede indsats fra virksomhederne og den kommunale bosætningsservice betyder, at man på to år og otte måneder har hjulpet mere end 100 nøglemedarbejdere til at bosætte sig i kommunen, og med sig har de 65 ægtefæller og 60 børn, som også har bosat sig i kommunen. Der arbejdes løbende på at få flere af nøglemedarbejdernes ægtefæller til at bosætte sig. Langt de fleste af ægtefællerne har desuden fået arbejde i nærområdet, og de få, som endnu ikke er i job, går i stedet på sprogskole eller stiler mod en højere uddannelse.

En øget indsats

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at et øget fokus og en øget indsats fra 1. februar 2018 har betydet et stort spring i andelen af nye bosætninger - hele 55 ud af de 104 nøglemedarbejdere og deres familier bosatte sig nemlig i kommunen i denne specifikke periode.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.