Udland

Udenrigsministeren beklager schweizisk kurv til EU

Schweiz må forvente nye krav fra EU, efter at vælgerne har bedt om at få begrænset indvandringen fra EU.

Flere EU-lande lægger mandag op til, at EU må revurdere sit forhold til Schweiz som reaktion på, at de schweiziske vælgere i weekenden stemte for at begrænse indvandringen fra EU.

- Jeg synes, det er et trist resultat, som sender et forkert signal til Europa. Og som også er trist, fordi jeg opfatter den fri bevægelighed som en kerneværdi i Europa, siger udenrigsminister Martin Lidegaard mandag på vej ind til møde med EU-kollegerne i Bruxelles.

Ministeren når mandag formiddag ikke at svare på spørgsmål om, hvilke konsekvenser den schweiziske afgørelse skal have.

Men flere af de øvrige ministre er klare i deres meldinger.

- Vi kommer til at revurdere vores forhold til Schweiz, siger Frankrigs Laurent Fabius, der kalder afstemningsresultatet "bekymrende" og ser det som et tegn på, at Schweiz er ved at vende sig indad.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger, at schweizerne "har skadet sig selv".

Også Storbritanniens William Hague lægger op til, at der vil ske forandringer.

- Det er en vigtig afstemning. Vi må respektere resultatet, men der kommer selvfølgelig til at være forhandlinger om, hvad det her betyder i praksis for forholdet mellem EU og Schweiz, siger Hague.

EU's justitskommissær, Viviane Reding, sagde tidligere mandag til britisk radio, BBC, at Schweiz ikke kan forvente at bevare alle fordele af frihandel med EU, hvis man ikke samtidig accepterer den fri bevægelighed.

- Det er ikke muligt. Man må tage alle fordele eller ingen, siger Reding.

Omvendt glæder blandt andre den danske europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) siger over det schweiziske resultat.

- Mit forslag er, at danskerne også kan få lov til at stemme om elementer af den fri bevægelighed, såsom hvor mange østeuropæiske arbejdere vi kan modtage, siger Messerschmidt til Ritzau.

Han mener, det er at forplumre debatten at sige, at det vil være det samme som at tage en folkeafstemning om ja eller nej til selve EU-samarbejdet.

- Det handler om, at danskerne skal have lov til at sige fra over for elementer af den fri bevægelighed, ligesom andre lande også gør det, siger Messerschmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst