Udkantsdanmark sejrer i digitalt kapløb

Flere udkantskommuner er langt fremme med at sikre borgerne hurtigt internet. København halter bagefter.

Udkantsdanmark sejrer i digitalt kapløb

Udkantsdanmark har overraskende overhalet hovedstadsområdet på udbredelsen af hurtigt internet til borgerne.

Dermed står yderkommunerne paradoksalt nok langt bedre rustet til at høste gevinsterne af it-drevne løft i produktiviteten i form af it-tunge arbejdspladser og bedre og billigere offentlig service, skriver Mandag Morgens ugebrev.

En ny kortlægning, der bygger på Erhvervsstyrelsens statistikker viser for eksempel, at Syd- og Midtjylland, Vendsyssel, Limfjords-kommunerne og Guldborgsund Kommune er på Danmarks digitale a-hold.

Dermed er de væsentligt længere fremme med at sikre borgerne adgang til hurtige bredbånds forbindelser end b-holdet, der blandt andet udgøres af København og de fleste kommuner i Region Hovedstaden, skriver Mandag Morgen.

Udkantsdanmark kan opnå store gevinster på den stærke opkobling til det globale internet, men den ringe dækning med hurtigt bredbånd i hovedstadsområdet betyder også, at den generelle vækst i Danmarks internetøkonomi bliver holdt tilbage.

- Kommunerne spiller en nøglerolle i forhold til at være med til at sikre en ordentlig bredbåndsdækning og en øget digitalisering af samfundet, siger Thomas Woldiderich, chefkonsulent i Dansk Energi, der står bag kortlægningen.

- De kommuner, der er ved at blive hægtet af, står med en voldsomt stor udfordring og risiko for at falde dybere ned i den digitale kløft, tilføjer han.

Elselskaberne har investeret milliarder i at udbygge fibernet over landet, men de har ikke oplevet den ventede interesse fra kommunerne for at brede det ud til borgerne og offentlige institutioner.

Regeringen har en konkret målsætning om, at alle husstande skal have adgang til at hente data fra internettet med en hastighed på mindst 100 mbit i sekundet.

/ritzau/