EMNER

Udkantsdanmark slår til mod bolighajer

Over 3.500 faldefærdige og sundhedsskadelige boliger er revet ned rundt om i landet

UdkantsDanmark har haft succes med nedrivning af faldefærdige huse. Foto: Bente Poder

UdkantsDanmark har haft succes med nedrivning af faldefærdige huse. Foto: Bente Poder

MARIAGERFJORD:- Vi har set boliger, hvor rørene var samlet forkert, så radiatorvandet blandede sig med drikkevandet og gjorde beboerne syge.

Sådan siger Finn Cilleborg, formand for den lokale boligkommission i Mariagerfjord Kommune, der er gået i krig mod boligspekulanter, som lejer faldefærdige, uhumske og sundhedsskadelige boliger ud til fattige familier.
Med økonomisk støtte fra den statslige indsatspulje har Mariagerfjord indtil videre jævnet 40-50 ejendomme med jorden, genhuset omtrent lige så mange familier og gjort livet surt for bolighajerne.
”Forslumring”
Og det er ikke kun Mariagerfjord, der er gået til angreb på spekulanterne, skriver Politiken.
Den statslige indsatspulje, der blandt andet skal hjælpe udkantskommunerne med at rydde op i den slidte boligmasse, har i de sidste to et halvt år afdækket og stoppet social boligspekulation i stor stil.
Det fremgår af By- og Boligministeriets evaluering af indsatspuljen, der bliver offentliggjort i dag - torsdag.
Her fastslår en fjerdedel af udkantskommunerne, at de statslige puljemidler har gjort det muligt at "forebygge og afhjælpe social forslumring", som det hedder i evalueringsrapporten, skriver Politiken.

Hårdt slag mod spekulanter

Det vil sige, at en lang række af de ejendomme, der er decideret uegnede til beboelse, enten er jævnet med jorden eller stemplet ubeboelige, så de ikke længere kan lejes ud til socialt dårligt stillede familier. Et hårdt slag mod spekulanterne.

Og samtidig har kommunerne fundet nye og bedre boliger til mange af de familier, der har levet i uhumsk slum.
Evalueringen af den statslige indsatspulje viser blandt andet, at kommunerne i de sidste to et halvt år har disponeret over 200 af puljens i alt 250 millioner kroner.
Pengene er brugt til at støtte nedrivningen af i alt 3502 boliger fordelt på 1178 ejendomme og til at opkøbe 289 ejendomme, der enten skulle rives ned eller sættes i stand.
Men selv om indsatspuljen har været en succes, er pengene næsten brugt, og der er ikke planer om nye puljer til formålet.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.