Udlændinge kan få tusindvis af kroner i kørselsfradrag

Hvis en polsk arbejder har adresse i hjemlandet, kan han trække alle turene til Polen fra i skat, lyder det.

Knap 9000 kroner om måneden. Så stort et dansk skattefradrag kan en polsk murer køre hjem, hvis han holder weekend tre gange i hjemlandet, viser beregninger fra Avisen.dk.

Der er nemlig ingen øvre grænse for kørselsfradraget, og en polak eller litauer, der betaler skat i Danmark, kan dermed bo på den anden side af Østersøen og få et fradrag for transporten til og fra jobbet.

- Det her er en større bombe under det danske velfærdssystem end børnechecken. Kørselsfradraget er jo for alle, uanset om de har børn eller ej.

- Hvis alle med bopæl i udlandet begynder at trække kørslen fra i skat, bliver det dyrt for Danmark, sige Robert Olejnik, der er formand for en faglig klub for 200 polske byggearbejdere i København under 3F, til Avisen.dk.

De nye oplysninger rammer ned i debatten om EU-borgeres ret til en dansk børnecheck. Et af regeringens argumenter for at give EU-borgere ret til danske velfærdsydelser er, at de betaler skat i Danmark.

Skat har udarbejdet foldere på blandt andet polsk, litauisk og rumænsk, der skærer de danske skatteregler ud i pap. Vikarbureauet Blue Collar, der primært rekrutterer polsk arbejdskraft til danske arbejdsgivere, informerer også om fradraget.

- Når du er polsk og overvejer at søge et job her i landet, så har du mange spørgsmål til forholdene på det danske arbejdsmarked, og dem er vi forberedte på, siger Magdalena Bahrami, der er administrerende direktør i bureauet, til Avisen.dk.

Dansk Folkeparti vil nu have skatteministeren til at gå ind i sagen.

- Det er undergravende. Det ender jo med, at de, der har bopæl i udlandet, stort set ikke betaler dansk skat, når de får så store fradrag, siger partiets skatteordfører Dennis Flydtkjær til Avisen.dk.

- Meningen med befordringsfradraget har været at fremme mobiliteten i Danmark, ikke i Grækenland, tilføjer han.

Men det er kun rimeligt at udenlandske medarbejdere kan trække deres hjemrejse fra i skat, mener Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.