Udlændingeaftale udfordrer LA på retssikkerheden

Liberal Alliance har fokuseret meget på retssikkerhedsmæssige konsekvenser i forbindelse med ny asylpakke.

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, erkender, at ikke alle dele af den ny udlændingeaftale, som blev indgået tirsdag aften, er 100 procent efter partiets ønsker.

Partiet er tilfreds med aftalen, men der er især et punkt, man er "opmærksom" på.

Det er reglen om, at udlændinge- og integrationsministeren nu kan suspendere kravet om, at en udlænding højst frihedsberøves i 72 timer.

Herefter skal personen efter gældende regler enten løslades eller fremstilles for en dommer, og at det krav nu kan suspenderes, er ikke optimalt, mener LA.

Men reglen er nødvendig på grund af den nuværende flygtninge- og migrantkrise, tilføjer Simon Emil Ammitzbøll.

- Vi er som parti meget optaget af retssikkerhedsspørgsmål, og derfor er det dette punkt, vi har været mest bekymret for i aftalen.

- Alle forslag har den karakter, at de kun kan sættes i værk i akutte situationer, hvor der er ekstraordinært mange udlændinge, der kommer til Danmark.

- Vi så en sådan situation i begyndelsen af september, hvor vi rent praktisk ikke kunne nå at få afklaret, hvem alle var, inden for 72 timer.

- Vi lever med, at den del indgår i aftalen, men vi har fået indføjet en såkaldt solnedgangsklausul. Den betyder, at den del af lovgivningen udløber automatisk efter fire år, medmindre Folketinget på ny indfører en sådan lovgivning, siger han.

Regeringen, Socialdemokraterne, DF, LA og De Konservative er med i den indgåede aftale på 13 punkter.

- Hvis Sverige lukker grænsen, kan vi stå i en endnu en ekstraordinær situation, og derfor har vi sagt, at nu har vi det her redskab. Men vi har også sagt, at det ikke skal misbruges, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Spørgsmål: Bryder du dig om det punkt i aftalen?

- Hvis Liberal Alliance kunne bestemme helt alene, synes vi, at der skulle være en maksimal tidsgrænse, men når der ikke kunne være det, er solnedgangsklausulen den næstbedste løsning, siger han.

En suspendering kan kun vare i 14 dage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.