Danmark

Udlandet erobrer danske topbestyrelser

Udlændinge sidder på halvdelen af posterne i C20-selskaber

Danske selskaber har fået flere udlændinge i bestyrelserne. Foto: Scanpix

Danske selskaber har fået flere udlændinge i bestyrelserne. Foto: Scanpix

DANMARK:Engang havde Danmarks erhvervselite ry for at være en indspist kaffeklub for danske mænd. Sådan er det ikke længere.

Efter en bølge af udskiftninger sidder udlændinge nu på næsten halvdelen af bestyrelsesposterne i de største børsnoterede virksomheder, de såkaldte C20-selskaber, viser en gennemgang foretaget af Politiken.

Alene på dette forårs generalforsamlinger er der valgt 10 nye udlændinge til de i alt 132 pladser. Blandt dem en håndfuld erhvervsfolk fra Asien og Nordamerika; verdensdele, de danske eksportvirksomheder satser på at erobre. Dermed er andelen af udlændinge oppe på 44 procent, et historisk højt tal.

Glæde hos DI

Udviklingen vækker glæde i Dansk Industri (DI), der i mange år har advaret mod at hænge fast i et old boys network af danske mænd og i stedet få skabt mere spredning af både køn og nationalitet.

- Det er virkelig gået stærkt. Men man skal heldigvis også langt tilbage, før man blot kiggede sig rundt i vennekredsen for at finde nye bestyrelsesmedlemmer, siger underdirektør Charlotte Rønhoff til Politiken.

DI er ved at færdiggøre en større analyse, der også omfatter bestyrelserne i selskaber lige under C20-niveauet. Her kan man se samme tendens til flere udlændinge, siger underdirektøren.

En stor fordel

Udviklingen får også ros af professor Lars Oxelheim fra Lund Universitet.

Han har forsket i, hvad det betyder, når bestyrelser bliver mere internationale, og han fortæller, at historisk har Danmark og de nordiske lande tænkt meget nationalt. Det er ifølge ham en af grundene til, at mange nordiske selskaber blev hårdt ramt af finanskrisen.

- Logikken er klar: Er du et lille land med et lille sprog, så vinder du meget på at få et udenlandsk bestyrelsesmedlem ind. Det giver værditilvækst, og det har virksomhederne indset nu, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.