Udlejer du bolig og bil? Pas på SKAT

Se her hvor meget du må tjene før SKAT blander sig og stikker snablen i kassen.

Deleøkonomi blæser frem, men det er en god idé at sætte sig lidt ind i lovgivningen. Foto: Colourbox

Deleøkonomi blæser frem, men det er en god idé at sætte sig lidt ind i lovgivningen. Foto: Colourbox

FORBRUG:Airbnb. Uber. GoMore. Dinbilminbil. Helpfully. Mulighederne er mange, når danskerne vil tjene lidt ekstra eller deles om udgifterne. ’Deleøkonomi’ er blevet det nye sort og tjenesteformidlerne oplever gyldne tider.

Men med indtægter følger også skatter. SKAT holder nemlig øje med tendensen, men tjenesteformidlerne er indtil videre ikke blevet pålagt at angive transaktioner mellem brugere til SKAT.

- Det vil helt sikkert ske indenfor 2-3 år, vurderer jeg, siger Bent Greve, der er medlem af Skatterådet og professor i samfundsvidenskab ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

- Hvis man ser tendensen med historiske øjne, så pålagde SKAT på et tidspunkt også sommerhusbureauerne at angive transaktioner mellem sommerhusejere og lejere. Det vil i fremtiden foregå helt automatisk, fortsætter han.

Men det er faktisk stadig helt lovligt og skattefrit at bruge nogle af tjenesterne før SKAT kan gøre krav på pengene.

Airbnb

Boligappen blev startet i San Francisco i 2008 og bringer folk sammen, som vil udleje et værelse eller en hel bolig.

Hvis du lejer en lejlighed eller et værelse, så kan du tjene rigtig gode penge på at leje den ud, da der findes noget, der hedder bundfradrag.

- Du må skattefrit tjene 2/3 af din årlige lejeindtægt før du skal betale skat af indtægten, bekræfter Bent Greve.

Hvis du fx betaler 5.000 kr. i leje om måneden for din bolig, så må du tjene 40.000 kroner før du skal opgive det til SKAT.

Hvis du udlejer du ejerbolig, så er beløbet lidt mindre. Her må du tjene op til 1,33 % af din boligs værdi i udlejning. Endda mindst 24.000 kroner. Hvis din bolig fx koster 2 millioner kr., så må du tjene 26.600 kr. om året på udlejning.

GoMore

Samkørselstjenesten gik i luften i 2005 og blev startet af to unge danske iværksættere og tæller i dag over 300.000 medlemmer, som henter og bringer hinanden. I 2014 udvidede de butikken med biludlejning og i samarbejde med Leaseplan også et leasingkoncept.

- Hvis du systematisk kører i din egen bil fra fx København til Aarhus, tager passagerer med og opkræver en betaling, så du tjener flere penge end du har udgifter, så skal du angive beløbet til SKAT som indkomst, siger Bent Greve

- Hvis du derimod er fx fire personer, som DELER udgiften med at komme fra A til B, så kan du køre lige så tosset du vil.

Bent Greve understreger dog, at du selv skal have en udgift med rejsen for at SKAT ikke skal være interesseret i pengene.

- Men der er dog en bagatelgrænse og SKAT er ikke interesseret i, at du lige har tjent lidt her og der.

Anderledes ser det dog ud for biludlejningen gennem GoMore, hvor reglerne bliver lidt kringlede. Har du en bil, så kan du leje den ud gennem GoMore til en pris, du selv fastsætter. Det beløb som du så tjener på udlejningen er skattepligtigt, og skal således meldes til SKAT.

Men fordi at beløbet er skattepligtigt, så får du også ret til et driftsfradrag, hvor du kan trække eventuelle udgifter fra - det kan fx være slidtage på bilen. Dermed kan du få flere penge i egen kasse.

Helpfully

App’en der sætter hjælpsomme danskere sammen blev lanceret i Danmark i år og skaber kontakt mellem mennesker, som kan og vil hjælpe hinanden med småopgaver.

- Her er der tale om fuldstændig reel indtægt, og det er skattepligtigt. Der er ikke noget i vejen for at to venner hjælper hinanden med fx at flytte en sove eller male en stue, men så snart man sætter to fremmede sammen, så kan man ikke omvende deleøkonomi med tjenester.

Tjenester fra fremmede skal beskattes, da man ikke kan ”bytte” lønnet arbejde.

- Der er ingen bagatelgrænse her. Det er unfair overfor en malermester, som skal betale moms og skat, at private kan rende rundt og gøre det ”sort”.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden