Blokhus

Udlejere: Sommerhusregler ødelægger indtjening

Feriehusbranchen kræver opgør med regler, der betyder, at sommerhuse kun må bruges 39 uger om året

Kaj Frederiksen: Forældede regler skader indtjeningen. Arkivfoto

Kaj Frederiksen: Forældede regler skader indtjeningen. Arkivfoto

BLOKHUS:Selvom mange gerne vil udleje deres sommerhuse udenfor højsæsonen, så må husene ifølge reglerne højst benyttes 39 uger af årets 52 uger.

De regler vil sommerhusudlejerne have lavet om. Ifølge adm. direktør Kaj Frederiksen fra Sol og Strand Feriehusudlejning i Blokhus så koster snærende regler i planloven årligt Danmark mindst en halv milliard kroner i turismeomsætning i landets kystområder.

- Udlejerne er grundigt trætte af særregler, der forhindrer en tidssvarende udvikling. Særligt den såkaldte 39-ugers regel bør slettes. Den giver ikke mening længere, og vi må hver uge sige nej til turister, der gerne ville holde jul og nytår i et sommerhus, siger Kaj Frederiksen.

- Tænk hvad bare en million kroner i ekstra omsætning betyder i et vestjysk lokalsamfund. Det kan eksempelvis sikre, at den lokale købmand eller brugs kan overleve, siger han.

Sommerhusudlejningen er underlagt en stribe regler, der blandt andet blev indført i 1972 op til afstemningen om dansk medlemskab af EF. Særreglerne skulle først og fremmest understøtte Danmarks særlige EU-forbehold mod udenlandsk ejerskab af danske fritidshuse, som har været et varmt emne siden.

Blokerer for indtjening

Men reglerne har overlevet sig selv, ifølge feriehusbranchen, og blokerer i dag for vigtig indtjening i de kystområder, som har så hårdt brug for den.

- Vi står med nogle gamle og i en moderne verden mystiske regler, som er en af de allervigtigste barrierer for at at få flere turister i vores allerede eksisterende sommerhuse, siger adm. direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen.

Regeringen har netop erklæret sig åben for ændringer i planloven, hvis det kan skabe tiltrængt vækst i yderområderne. Her er udlejningsreglerne ifølge feriehusbranchen et helt oplagt sted at starte.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.