Udmeldinger i den amerikanske valgkamp bekymrer Lars Løkke

Både demokratiske og republikanske udmeldinger bekymrer Danmarks statsminister, som er til demokratisk konvent

Stemningen er ret fantastisk på Demokraternes konvent i Philadelphia, lyder det i en video på Facebook fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som har overværet de seneste dages taler.

Men der er dog alligevel nogle ting, som får Danmarks statsminister til at rynke panden.

- Uanset at stemningen er god, er der en grund til at være en lille smule bekymret. For vi har en republikansk præsidentkandidat, som viser visse protektionistiske træk. Sætter spørgsmålstegn ved Nato-alliancen, lyder det fra Løkke.

- Selv om demokraterne kæmper for en frihandelsaftale med Europa, så mærker jeg, at Bernie Sanders' fremgang har gjort, at også i dette parti er man begyndt at snakke lidt anti-frihandel, siger han.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere afvist at vælge side, fordi det er op til amerikanerne selv at vælge deres præsident.

Men statsministeren lufter alligevel sin bekymring og har også før rettet den mod Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump.

Trump har brugt henholdsvis frihandelsaftalen med landene omkring Stillehavet (TPP) og den transatlantiske frihandelsaftale med Europa (TTIP) til at fremstille præsident Barack Obama som en svag leder.

Trump har også sat spørgsmålstegn ved amerikanernes ansvar for kernen i Nato.

Den såkaldte musketered - traktatens artikel 5 - siger, at et angreb på ét medlem af alliancen regnes som et angreb på alle. Musketereden har kun været aktiveret én gang. Det skete 12. september 2001, dagen efter terrorangrebene i USA.

Under konventet har den nu nominerede præsidentkandidat Hillary Clinton forsøgt at samle partiet og række ud mod de demokrater, der støtter hendes tidligere modkandidat Bernie Sanders.

- Det startede tøvende for nogle dage siden, hvor opbakningen til Hillary Clinton ikke var den største. Men det er i hvert fald et demokratisk parti, der nu går ud og kæmper for at sikre, at Det Hvide Hus er deres efter præsidentvalget, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Nu er den amerikanske valgkamp i hvert fald i gang. Jeg ved ikke, hvor det ender, jeg ved bare, at det her valg er rigtig, rigtig vigtigt for Danmark, lyder det fra statsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.