Danmark

Udredningsgaranti øger risiko for mangelfulde diagnoser

Krav om effektivisering forringer hjælp til psykisk syge børn, lyder advarslen fra 50 læger og psykologer.

Lægerne og psykologerne i børne- og ungdomspsykiatrien er nu så pressede, at det går ud over patienterne. Systemets krav om hurtige udredninger har skabt et tempo, hvor overmedicinering og mangelfulde diagnoser er en reel risiko for de psykisk sårbare børn.

Vilkårene er så kritiske, at 50 yngre læger og psykologer nu siger fra i et åbent brev til sundhedsministeren, ordførerne i Folketinget og regionsrådsformændene.

Det skriver Dagbladet Information.

- Børnene og deres familier bliver ikke længere mødt på en meningsfuld måde under de betingelser og den styringsform, vi er underlagt - hverken fagligt eller menneskeligt. Børnene får, efter vores mening, ikke den hjælp, de skal have, lyder det blandt andet i brevet.

De 50 medunderskrivere er alle i gang med specialistuddannelse i børne- og ungdomspsykiatrien. Her oplever de en hverdag, hvor grundige undersøgelser og omsorgen for patienterne nedprioriteres til fordel for fokus på måltal og processer.

Når tidspresset er størst, har psykologerne og lægerne oplevet at skulle stille diagnoser på børn på baggrund af andres vurderinger "beskrevet kort i patientens journal".

Det øger risikoen for overfladiske diagnoser, der kan føre til genindlæggelser og forværring af tilstanden for psykisk syge børn.

Læge i Region Hovedstaden Mette Ewers Haahr er medafsender på brevet og har blandt andet måtte diagnosticere på baggrund af en kollegas noter.

- Vi gav i blinde en psykiatrisk diagnose til et barn, vi aldrig havde mødt, siger hun til Information.

Opråbet gør indtryk på Charlotte Fischer (R), formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg. Hun påpeger, at antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er vokset med 44 procent på fem år.

Udredningsgarantien, som trådte i kraft i 2015 og giver psykisk syge krav på at få stillet en diagnose inden for en måned, burde ifølge hende laves om.

- Udredningsgarantien er simpelthen et fejlskud, siger formanden til Information.

Kritikken af forholdene i børne- og ungdomspsykiatrien har fået SF til at indkalde sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd.

- Det nuværende system med den korte udredningstid har åbenbart spillet fallit.

- Det er fint nok at blive udredt hurtigt. Men det er vigtigere for os, at man bliver udredt korrekt, siger SF's psykiatriordfører, Trine Torp, til Ritzau.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst