Udsatte fik 9,5 tons overskudsmad i 2018

Blå Sociale Café har indsamlet og uddelt mad i bl.a. Hirtshals og Lønstrup

Frivillige har indsamlet overskudsmad, som er uddelt til udsatte i Hjørring Kommune

Frivillige har indsamlet overskudsmad, som er uddelt til udsatte i Hjørring Kommune

HIRTSHALS:Blå Kors’ værested i Hjørring, Den Blå Sociale Café, kan sammen med 21 dedikerede frivillige fejre 1 års fødselsdag for sin maduddeling.

De 21 frivillige indsamler og uddeler overskudsmad fra butikker i Hjørring, Lønstrup og Hirtshals én gang om ugen.

Takket være maduddelingen Det Blå Sociale Fødevareoverskud kan udsatte mennesker i Hjørring én gang om ugen få en pose (næsten) gratis mad med hjem. I denne måned kan maduddelingen fejre 1 års fødselsdag.

Maduddelingen drives af Blå Kors’ værested Den Blå Sociale Café i Hjørring og 21 frivillige og går i al sin enkelhed ud på, at de frivillige hver mandag kører rundt til faste samarbejdspartnere i Hjørring, Lønstrup og Hirtshals og indsamler overskudsvarer, som efterfølgende deles ud på værestedet.

- Vi er utroligt glade for, at så mange butikker og frivillige vil være med i projektet, for det er virkelig noget, der gør en forskel. Der er desværre mange mennesker i Hjørring og omegn, som har brug for hjælp til at få økonomien til at løbe rundt, fortæller Susanne Houmøller, der er leder af Den Blå Sociale Café i Hjørring.

Behovet er blevet større. Hver mandag sætter tre frivillige sig ind i en varevogn fra Blå Kors’ genbrugsbutik i Hjørring og kører rundt og indsamler overskudsmad. Derefter fragtes varerne tilbage til værestedet, hvor de uddeles fra kl. 16.

- Der kommer både familier, enlige, unge, gamle og nydanskere og gammeldanskere. Behovet for hjælp er helt klart blevet større inden for de sidste år. Bl.a. efter kontanthjælpsloftet og efter at man har fjernet forskellige former for boligstøtte, siger Susanne Houmøller, der har været leder af Blå Kors’ værested siden 2004.

Rent praktisk foregår uddelingen ved, at man betaler 20 kr. for at være med. Derefter bliver der trukket lod om rækkefølgen, hvorefter man på skift kan komme ind og vælge, hvilke varer man gerne vil have. Det frivillige personale udleverer maden og sørger for, at varerne bliver nogenlunde ligeligt fordelt.

- Vi har valgt at tage 20 kr. for det for at få dækket udgifterne, men også fordi der er noget værdighed i at betale for det, forklarer Susanne Houmøller.

Det er alle former for overskudsmad, der uddeles.

I løbet af 2018 har Det Blå Sociale Fødevareoverskud indsamlet og udleveret 9,5 tons fødevarer.

- Vi gør det, fordi vi ikke bryder os om madspild, og fordi der er mennesker, der har behov for hjælp, slutter Susanne Houmøller.

Med kølekasser i varevognen og køle- og fryseplads på værestedet er det muligt at opbevare stort set alle former for overskudmad; køl, frys, fersk, mælkeprodukter, brød, grønt, frugt og alskens tørvarer.

Fakta:

•I løbet af 2018 er der blevet indsamlet og udleveret 9,5 tons fødevarer.

•Der er i alt blevet uddelt mad 56 gange i 2018

•Der har i gennemsnit været 23 modtagere pr. gang. Laveste antal var 17 og højeste 42.

•Varerne hentes hos to Aldi-butikker i Hjørring, Spar i Lønstrup, Aldi og Spar i Hirtshals, Aurion (helsekostbutik), en æggeproducent, Kvickly og Lidl i Hjørring. Af og til også hos en Frugtavler.

•Der er i alt tilknyttet 21 forskellige frivillige til dette arbejde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst