Udsigt til prisfest i sommerlandet

Ændringer i bundfradraget for sommerhusudlejere vil sætte skub i både salget af og prisen på sommerhuse i Nordjylland, vurderer mægler

Andrea Jessen Jakobsen
Hos EDC Danebo i Blokhus står sommerhuse for omkring 90 procent af salget. Erik Siegenfeldt Thuesen (billedet) tror på, at de fremover vil komme til at sælge endnu flere sommerhuse. Foto: Henrik Bo
Privatøkonomi 15. maj 2018 11:21

BLOKHUS: Finanskrisen satte en prop i sommerhussalget, men nu ser det ud til, at der igen er kommet gang i markedet.

I 2017 steg antallet af sommerhushandler med næsten 25 procent, og det skubbede udbuddet af sommerhuse til salg ned på det laveste niveau i fem år.

Den udvikling vil fortsætte i år og er kun blevet yderligere forstærket af, at bundfradraget for sommerhusudlejning nu hæves fra 21.900 til 40.000 kroner.

Det vurderer Erik Siegenfeldt Thuesen, der er partner hos EDC Danebo i Blokhus.

- For den enkelte ejer vil det betyde, at dem, der lejer ud primært i højsæsonen, vil udleje deres sommerhus i hele perioden skattefrit, siger Erik Siegenfeldt Thuesen.

Aftalen, der er gældende med tilbagevirkende kraft, er en del af erhvervspakken, som regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale præsenterede i slutningen af sidste år.

Samtidig har andre politiske initiativer også gjort det mere attraktivt at købe og eje et sommerhus.

I maj 2017 blev det muligt at finansiere 75 procent af sommerhuset med et realkreditlån mod tidligere 60 procent, og i juni 2017 ændredes reglerne, så pensionister kan benytte deres sommerhus som helårsbolig efter blot et års ejerskab. Tidligere var grænsen otte år.

Gang i markedet

De nye vilkår er blandt andet skyld i, at flere overvejer at købe et sommerhus netop nu.

- Man har stadig en rigtig lav rente, og så har man netop fået bedre og gunstigere regler for udlejning. Så man kan sige, at den månedlige brutto og netto for en ny sommerhusejer er markant lavere, end den var, hvis vi går flere år tilbage, siger Erik Siegenfeldt Thuesen.

Og ejendomsmægleren er da også sikker på, at salget af sommerhuse nu vil stige.

- Hver gang, der er positive tiltag på sommerhusmarkedet, ser vi, at det er med til at booste efterspørgslen og dermed øge salget. Derfor har vi også en klar forventning om, at en så markant ændring i fradraget også vil være med til at øge efterspørgslen på sommerhuse.

Erik Siegenfeldt Thuesen tror også på, at der vil ske en ændring i prisniveauet som følge af de ændrede vilkår.

- Der er ingen tvivl om, at en øget efterspørgsel vil betyde, at man vil se en prisstigning på sommerhuse. Så alle de her tiltag vil gøre, at priserne vil stige mere, end de har gjort de sidste par år, siger han.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...