Udsigten smelter smukt sammen med den gode mad

Merete Horn/Foto: Bente Poder
Carpaccio af havkat, laks og jomfruhummer med kørvelpesto og basilikumsorbet. En lækkert forret.
Skagen 1. august 2008 06:00

At nyde en af den danske sommers smukke solnedgange og samtidig nyde en lækker middag må anses som et særlig dansk privilegium. Og når man nu ikke er den heldige ejer af et hus med havudsigt, så måtte restaurant Villa Vest i Lønstrup være et rigtig godt valg, hvor man kan nyde begge dele. Derfor begav vi os hertil på en dejlig og meget varm sommeraften efter at have bestilt bord i forvejen. Vi var et lille selskab på fire personer og fik anvist et bord i den del af restauranten, der har den smukkeste udsigt ud over havet - og er uden for svirrefluernes rækkevidde. Hurtigt fik vi menukort og vinkort af vores unge tjener, som med det samme spurgte, om vi ville have en aperitif, mens vi studerede kortene. Vi valgte alle fire et glas cremant med hyldeblomst. Let og sommerligt. Gourmetrestaurant Restaurant Villa Vest har i flere år været kendt som gourmetrestaurant, og den blev sidste år overtaget af kokken Lars Bendsen fra Skagen, som sammen med Vibeke Carlsen driver Villa Vest samt Café Havblik, der ligger lige overfor Villa Vest. Menukortet byder da også på fine gourmet-retter, som man kan sætte sammen til en tre, fire eller fem-retters menu. Tre retter koster 395 kroner, fire retter koster 435 kroner og de fem retter fås for 465 kroner. Vi valgte alle fire retter. Til forret er der to valgmuligheder - carpaccio af havtaske, laks og jomfruhummer med kørvelpesto og basilikumsorbet eller andefarseret porre med små salater og hindbær i egen vincotta. Vi prøvede begge dele med stor succes - om end vi måtte bede den unge tjener om at få brød og smør på bordet, da forretterne kom. Samt den kande vand, som vi havde bestilt samtidig med mad og vin, men som heller ikke var kommet på bordet endnu. Men pyt - med en venligt beklagelse fra tjeneren og lidt overbærenhed fra gæsterne, så gik det også. Fine bourgogne-vine Til forretterne og den efterfølgende mellemret valgte vi en hvid Bourgogne Saint-Aubin Les Charmois 2002 Premier Cru fra Jean-Marc Morey til 645 kroner. En let men samtidig stilig vin og med en fed eftersmag. Den blev serveret dejlig kølig og med en smuk lys gul farve i glasset. Villa Vest har et flot vinkort med blandt andet mange fine Bourgogne-vine - både røde og hvide til en overkommelig pris - fra kendt navne som Georges Duboeuf, Joseph Drouhin, Jean-Marc Morey og Parent. Vi forblev i Bourgogne også til vore hovedretter - havkat, unghane og oksefilet - og valgte en Pommard Les Argilliéres 1996 til 745 kroner. Pommard er en dejlig bourgogne-vin med meget frugt fra Pinot Noir-druen og netop 1996 betragtes som specielt god for netop denne vin. Det holdt stik, selv om den var for varm, da den ankom. Efter de meget vellykkede forretter, kom så mellem-retterne, som bød på havkat med fennikel i safran, små urter, havtorn og dildskum og skærising, serveret med en blomkålscreme samt hyldeblomst emulsion. Det viste sig at være miniudgaver af to af hovedretterne, og på den måde jo ganske arbejdsbesparende for køkkenet. Og udmærket for gæsten, som slipper for det svære valg, havkat eller skærising. Hvis man er fiske-elsker, så kan man nemlig få begge dele. Både skærising og havkat var perfekt tillavet, og hyldeblomst emulsionen, som i konsistens minder om en luftig hollandaise-sauce, havde en fin, afbalanceret smag og god til fisken. Som fiske-elsker havde jeg derpå valgt havkat, og også i udgaven som hovedret var fisken fint stegt, og tilbehøret godt. Men menukortet byder også på andet end fisk, og mine medspisere valgte at prøve dansk oksefilet med quesadilla, dansk porre og majroer, brissel og citrontimiansky og unghanebryst og confiteret lår, serveret med sommertrøffel, fattigmands-asparges (også kendt som skorzonerrod), bønner og tranebærsky. Unghanen var perfekt tillavet, mør og fuld af smag og med lækkert tilbehør. Også oksefileten var mør og stegt fint og med smagfuldt tilbehør, men retten var ikke helt så varm, som den burde være, da den nåede foran min medspiser. Lidt trist, når man nu godt kan lide varm mad, også på en varm sommerdag. Varm var til gengæld rødvinen, da den endelig ankom lidt efter hovedretterne var sat på bordet. Men det hjalp gevaldigt, da den en kort stund blev afkølet i den isspand, som tjeneren så venligt bragte, da vi bad om den. Kludder i serveringen Og efter kort tids venten kom endnu en tjener med nye (hvidvins?!) glas til rødvinen. Dog fik han ikke fjernet de tomme glas heller ikke fra aperitif’en så efterhånden var der godt fyldt på bordet. Nu var vi nået til fjerde ret, og her stod valget mellem ost eller dessert. To af selskabets deltagere valgte ost, men jeg holder af noget sødt til sidst, så jeg valgte hyldeblomstfromage med sorbet og lidt sprødt og fik følgeskab af fjerde mand i selskabet, som valgte menuens anden dessert rund touilles blonde med jordbær og hindbær samt sorbet på jordbærsalat. Osten bestod af tre slags oste, primadonna, rødkit ost samt gedeost og dertil oliven og valnødder. Gode oste, men ikke nye oplevelser. Desserterne var derimod lækre både hyldeblomstfromage og touilles blonde med jordbær var fine smagsoplevelser. Regningen sluttede på 3130 kroner for fire personer og det må siges at være prisniveauet, når man vælger restaurant i gourmet-klassen. Alt i alt er maden på Villa Vest fin og giver gode oplevelser. Men der var desværre på denne aften alt for mange småfejl og forglemmelser hos betjeningen, og det duer ikke i en restaurant i den prisklasse. Det kan ikke nytte, at maden er til fire gafler, når betjeningen kun er til to, så bedømmelsen havner på tre gafler. Dog er det med blødende hjerte, at jeg gør det, for de tre tjenere, som var på arbejde denne aften, var både søde, smilende og imødekommende, men vi savnede som gæster, at de havde det professionelle overblik. Og selv om vores overbærenhed var stor, så var det ikke alle gæster i restauranten den aften, som havde samme tålmodighed. Derfor bør personalet have en lidt mere grundig oplæring andet er synd for både gæsterne, personalet og ikke mindst madoplevelserne på Villa Vest. Restaurant Villa Vest Strandvejen 138 Lønstrup 9800 Hjørring 98 96 05 66 Åbent fra 1. maj til 31. august mandag-tirsdag og torsdag til søndag 12- 23. Åbent onsdag fra 17-23.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...