Udsigtsmad i bakkerne

Max Melgaard, foto: Michael Bygballe
Foto Michael Bygballe
Naturvidenskab 6. august 2010 06:00

Restaurant Bramslev Bakker - Stedet med Nordjyllands bedste udsigt. Ja, der er ikke kede af det på Restaurant Bramslev Bakker, når de frejdigt proklamerer i deres reklameslogan, at de har landsdelens bedste udsigt. Indrømmet: Udsigten er overdådig. Men personligt har jeg spist på såvel De to Have i Skagen, Villa Vest i Lønstrup, Svinkløv Badehotel og Franks i Frederikshavn. Så der er svær konkurrence om, hvem der skal løbe med titlen, og hvem der har den bedste udsigt. Men lad os nu ikke skændes herom. For udsigten fra Bramslevs spisested er herlig. Ikke ud over storslået vesterhav, men ud over en af landets smukkeste fjorde. På hovedet i vandet Når man sidder bænket ved vinduet sådan en superlækker sommeraften, så er der også udsigt til den lokale vandskiklub og dens aktiviteter. Og her kan man så stille og roligt konstatere, at vandskiløb er meget vanskeligere, end det ser ud til. Du fredsens, hvor vi så mange stå på hovedet i vandet. Nå, heldigvis lander de jo blødt. Restauranten ligger i en gul bygning højt hævet over fjorden. Lokalet er enkelt. Der er naiv kunst på væggene, men hvad skal man i grunden med kunst, når man har sådan en udsigt? Vi får udleveret stedets spisekort. Her finder vi fem enkle forretter til priser mellem 49 og 56 kroner. Der er pangasius og indbagte rejer med mere. Vi vælger dog røget laks (54 kr.) og krydret kyllingebryst (52). Blandt fem hovedretter (149 til 189 kroner) finder vi sprængt and, svinemørbrad og laksekotellet, men vælger lammespyd (189) og tournedos (179). Endelig er der fire desserter, hvor vi vælger en chokoladedessert til 52 kroner og karameliserede figner til 54. Vinkortet er lige så enkel Ganske få vine inden for et forholdsvist beskedent prisudsving. Og alle vine serveres glasvis. Vi ender derfor med at bestille to glas hvidvin, italiensk pinot grigio til 65 kroner glasset fra den norditalienske producent De Stefani. Samt en helflaske merlot fra samme producent til 198 kroner. Vin, isvand og hjemmebagte grovboller er straks på bordet. Vinen er ikke friskoptrukket, og den har en smule træthed i smagen. Den mangler det sidste, friske svirp af syre. Men glimrende duft såmænd og hæderlig smag. Men den havde vundet betydeligt ved at være friskoptrukken. Og lige præcis her ramler vi ind i problemet ved, at alle vine på vinkortet sælges glas-vis. Det kan give lange pauser i køleskabet, før flasken er tom. Brødet er til gengæld formidabelt lækkert. God krumme, herlig skorpe og dejlig brunt. Der er masser af smag i det brød. De reklamerer med hjemmebagt brød til alle forretter på spisekortet. Bliv ved med det. I bager godt! Frem med saltbøssen Forretter kom på bordet. Kyllingebrystet blev serveret i tyndskårne skiver på en bund af kogte hvedekerner. Kernerne gav en god, solid og velsmagende bund, mens kyllingen ikke kastede alverdens smag af sig. Det hjalp dog gevaldigt, da den fik ekstra hjælp på vejen med saltbøssen. Der var også glimrende tomat og rødløg til. De røgede laks blev serveret med rødløg og æbler samt en dressing af balsamico og honning. Og her var helt klart for lidt honning. Det var i hvert fald en dressing, der var hvinende sur. Laksen var til gengæld glimrende. Det er også fint at afstemme den fede laks med syre, men her blev det bare for meget. Så kom rødvinen på bordet. Norditaliensk merlot og svær at bedømme. Vinen var varm og mindst otte grader varmere, end godt er. Vi brokkede os - venligt og omgående - og fik en skålfuld isterninger på bordet. Og tre isterninger skulle der til per glas for at få temperaturen ned på tålelige 16-18 grader. Det tyndede vinen lidt ud, men på bundlinjen står, at det var en glimrende flaske vin til under 200 kroner. I det hele taget er vinpriserne på Restaurant Bramslev Bakker særdeles rimelige - ja faktisk et pænt stykke under mange andre spisesteder. Billigste vin: 160. Dyreste: 210 kroner. Og der er en pæn overvægt af Sydamerikanske vine på kortet. Første hovedret var grillet lammespyd med grøntsager og krydret tomatsovs. Der var to grillspyd med fine store firkanter af mørt og lækkert lammekød. Og der var rigeligt med kød! Kønsløs Tomatsovsen hertil var kønsløs, men de tilhørende grøntsager var helt okay uden at være prangende. Der blev tillige serveret kartoffelkroketter til. Friske, nye danske kartofler burde være overvejet på denne tid af året. Den anden hovedret var tournedos. Her blev der serveret to mindre bøffer i stedet for én stor. Igen rigeligt med kød. Igen velsmagende kød, men stegt tæt på grå kerne. Der blev ikke spurgt til, hvordan kødet skulle steges, og vi havde helt klart ønsket det mindre stegt, om vi havde fået valget. Tilbehøret var det samme som til lammespydene, men tomatsovsen var her skiftet ud med hjemmelavet bearnaise. Den var til gengæld glimrende. Der fulgte nu en pæn lang pause, før desserterne kom på bordet. Og igen kastede vi os over vores yndlingsbeskæftigelse: at se vandskiløberne stå på hovedet i vandet. Men der blev vi skuffet, for ude i fjorden var skiene spændt på en særdeles habil skiløber, som cirklede rundt i lang tid uden at tabe tråden. Han skvattede i hvert fald ikke i vandet. Om det ellers var en hanløber. Det kunne jo også være en hunløber. Bid i fignerne Letfrossen version af chokolade med frugt og bærsovs hed den ene dessert. Den bestod af et tårn: Øverst noget brunt og meget chokoladeagtigt. Dernæst et lyst lag, som ikke lod sig identificere. Og i bunden et tyndt lag kage. Desuden en bær-coulis, melonkugler og tre jordbær. Det var sødt, men ingenlunde mindeværdigt. Så gik det meget bedre med de karameliserede figner med pistacie-is og ristede nødder. Det var som dessert meget bedre. Fignerne havde godt bid og god smag. Isen var også helt okay. Det var en dessert, som bestemt var bestået. Regningen endte på 908 kroner. Bramslev Bakker har et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet, når det gælder maden, mens vinene i grunden er ganske billige. Det er heller ikke store, dyre vine, men vinkortet ser fornuftigt ud og dækker ganske bredt på trods af, at det ikke er specielt omfattende. Betjeningen var helt i orden. Rar og kompetent. Men vi anbefaler helt klart et vinkøleskab her i sommervarmen. For det er altså synd at servere rødvin ved stuetemperatur, når stuetemperaturen ligger i sidste halvdel af 20’erne. Restaurant Bramslev Bakker, Bramslev Bakker 5, Hobro. Bordbestilling: 9852 5200. Åbent tirsdag til søndag fra april og indtil 29. september. www.restaurant-bramslevbakker.dk

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...