Udland

Udskældt aftale om net-pirateri er døden nær

Efter alt at dømme vil EU-Parlamentet forkaste den omstridte anti-pirataftale Acta, viser ny afstemning.

Udskældt aftale om net-pirateri er døden nær

Det er efterhånden kun ganske få, der tror på, at Acta - den omstridte handelsaftale, der skal bekæmpe alt fra fysiske kopivarer til ophavsretskrænkelser på nettet - ikke bliver lagt i graven i EU.

Torsdag slog EU-Parlamentet så endnu et søm i aftalens kiste. Det skete, da et flertal i parlamentets udvalg for international handel anbefalede, at man forkaster Acta, når den formentlig kommer til afstemning ved næste måneds plenarsamling.

I forvejen havde tre andre udvalg stemt for at forkaste aftalen. Udvalget for International Handel er dog det hovedansvarlige udvalg for Acta i parlamentet.

- Jeg er glad for, at udvalget har anerkendt de problemer, jeg har fundet frem til i min rapport, og fulgte min anbefaling om at forkaste Acta, siger britiske David Martin, der er ordfører på aftalen i parlamentet.

Acta har været genstand for massiv kritik fra flere sider gennem særligt det seneste halve år.

Mere end 2,8 millioner borgere har blandt andet skrevet under på en erklæring, der kræver, at aftalen aldrig bliver til virkelighed.

Kritikerne frygter, at Acta vil hæmme ytringsfriheden og ødelægge det fri internet, som vi kender det i dag.

De ser en risiko for, at internetudbydere og -tjenester vil forvandle sig til et decideret internetpoliti, fordi myndigheder vil kunne pålægge dem at videregive oplysninger om privatpersoner, som mistænkes for at krænke de intellektuelle ejendomsrettigheder.

Også Læger uden Grænser har kritiseret aftalen, som de frygter vil koste menneskeliv i tredjeverdenslande, hvor man behandler alvorligt syge med lovlig kopimedicin.

Endelig kritiseres formuleringerne i aftalen for at være for løse.

EU-Kommissionen har bedt EU-Domstolen om at undersøge, om aftalen bryder med EU's grundlæggende værdier.

Mere end 20 EU-lande - inklusive Danmark - har allerede underskrevet aftalen, men parlamentet har magt til at forkaste den.

/ritzau/