Udslusningspension åbner snart

1. maj slår udslusningspension med tilhørende familiehus dørene op for de første beboere

Kriminalforsorgens udslusningspension på Pitsvej i Hammer Bakker åbner officielt 1. maj.   Arkivfoto: Lars Pauli <i>Lars Pauli</i>

Kriminalforsorgens udslusningspension på Pitsvej i Hammer Bakker åbner officielt 1. maj. Arkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli

VODSKOV:Kriminalforsorgens udslusningspension åbner formelt 1. maj på Pitsvej i Hammer Bakker, hvor de første beboere rykker ind.

Tidligere har Pension Nordjylland givet anledning til debat i byrådet og lokalområdet grundet placeringen i institutionsområdet, men nu er bygninger og ansatte klar.

- Beboerne begynder at komme som den sidste del af deres afsoning. Det vil være en proces, og der kan gå en periode, før man får fuld belægning deroppe, siger Jan Aage Førde fra Kriminalforsorgen.

De indsatte søger selv om at komme på en udslusningspension i den sidste del af deres afsoning.

- Der er en visitationsprocedure og en forsamtale - man skal være sikker på, at de er egnede til at begå sig under de vilkår, siger Jan Aage Førde.

Beboerne er i gennemsnit tre-fire måneder på udslusningspensionen, og de kan godt deltage i uddannelse og lignende, mens de bor på pensionen.

- Hele formålet er jo, at de får den bedst mulige løsladelse, så de ikke vender tilbage til kriminalitet, så det er arbejde, uddannelse, praktikpladser, og det kan også være behandling, siger Jan Aage Førde.

Familievenligt hus

Udslusningspensionen byder også på et familiehus.

- Som en del af pensionen bliver der et familiehus, hvor beboere og afsonere kan bo sammen med deres børn. Vi har et tilsvarende hus på Sjælland på Pension Engelsbo.

Familiehuset giver mulighed for at afsone i familielignende rammer.

- Det bliver en del af de 27 pladser, der er. Der bliver fem pladser i familiehuset, og det bliver en integreret del af pensionen.

Der har ikke tidligere været en udslusningspension i Nordjylland. Derfor vil det ifølge Jan Aage Førde være oplagt, at det er indsatte, der kommer fra Nordjylland, som bor på pensionen ud fra nærhedsprincippet, men der kan også bo indsatte fra andre steder i landet.

20 ansatte

Der er blevet ansat en forstander og 12 medarbejdere, der skal deles om vagterne. De ansatte har allerede taget bygningerne i brug og er i gang med et introforløb. På udslusningspensionen er der også en pedelfunktion og fem medarbejdere i familiehuset, så udslusningspensionen betyder omkring 20 nye arbejdspladser i området.

Bygninger er klar til, at afsonerne kan rykke ind.

- Den proces er stort set afsluttet nu, og vi har ikke ændret noget og bygget noget til, men malet og sat i stand.

Alle typer af indsatte uafhængig af deres kriminalitet kan rykke ind på udslusningspensionen med en enkelt undtagelse.

- Udgangspunktet er, at man kigger på formålet, men selvfølgelig også, at folk kan begå sig uden risiko for noget som helst. Og det er alle typer kriminalitet, men nu skal man selvfølgelig tage hensyn til, at der er børn deroppe, så der bliver ikke nogen sædelighedskriminelle.

Sikkerhed

Da der er tale om en udslusningspension, er der ifølge Jan Aage Førde ikke nogen ”fysiske sikkerhedsforanstaltninger”.

- Det er ikke ligesom hvis du er i et arresthus, du vil ikke kunne se, om det er den ene eller den anden type institution i det område. Men det er klart, at vi fører nøje kontrol med, at beboerne er der, når de skal være der, og når de får udgang til eksempelvis arbejde, har vi altid kontaktpersoner på arbejdspladsen eller uddannelsesstedet, så vi får besked med det samme, hvis de ikke følger de ting, som de skal. De skal være tilbage på bestemte tidspunkter, og hvis de ikke overholder det, bliver de tilbageført med det samme.

Jan Aage Førde, der selv har arbejdet på en udslusningspension i mange år, tilføjer, at man med alkoholprøver og urintest kontrollerer, at beboerne ikke indtager alkohol eller stoffer.

Godt samarbejde

Kriminalforsorgen oplever ikke, at udslusningspensionerne giver anledning til nogen problemer andre steder i landet, hvor man har dem.

- Nej, tværtimod er der et rigtig godt samarbejde med lokalområdet, og det er også noget, som forstanderen deroppe vil gøre meget ud af.

Eksempelvis var der direkte protester på Fanø, da man lukkede udslusningspensionen på øen.

- På Fanø havde vi kraftige protester, da vi lukkede pensionen derovre, fordi de var så glade for den.

Åbent hus

Kriminalforsorgen planlægger i øvrigt et åbent hus-arrangement på udslusningspensionen på Pitsvej.

- Så man får syn for, hvad det er for noget.

Udover åbent hus vil der være en officiel åbning med indbudte gæster.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.