Udviklingsministeren besøgte Frederikshavn

Lokal vækst og arbejdspladser - og hjælp til udvikling går hånd i hånd

Udviklingsminister Christian Friis Bach besøger Frederikshavn. Foto: Kim Dahl Hansen

Udviklingsminister Christian Friis Bach besøger Frederikshavn. Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) fik under sit besøg i frederikshavn indblik i de mange erhvervstiltag, som både skaber vækst og arbejdspladser lokalt – og samtidig skaber bedre vilkår og økonomi i udviklingslande. Et af de gennemgående temaer er kommunens fire vækstspor med et særligt fokus på maritim- og grøn udvikling.

Ministerbesøget på MAN PrimeServ Academy på havnen i Frederikshavn drejede sig om regeringens initiativ ”Bæredygtig energi til alle”. Udviklingsministeren har mange familierelationer i Frederikshavnområdet, og fortalte bl.a.:
- Jeg følger mig meget hjemme her, fordi min mor er herfra. Jeg er kommet her hele mit liv og vi har et sommerhus lidt syd for Sæby, så jeg vil kalde mig halv-vendelbo.

Grøn vækst

- At tænke erhvervsudvikling og vækst i Danmark sammen med resten af verden – det er der udvikling og arbejdspladser i, sagde Christian Friis Bach, som fortsatte med at tale om bæredygtig energi, der var det bærende element i ministerbesøget.

Poul Rask Nielsen, projektchef i Energibyen Frederikshavn, talte om at eksportere viden fra Frederikshavn til udviklingslande:
- Vi kan se et stort potentiale i at bruge det koncept vi er gode til her i udviklingslande, hvor mange fx ikke har strøm. Måske kan vi hjælpe dem med at springe et led over og gå direkte til vedvarende energi ved at kopiere nogle af de koncepter, som vi er gode til i Energibyen Frederikshavn, sagde projektchefen.
Et eksempel kunne være at skabe biogas på affald i provinsen Kasese i Uganda, som er et projekt Energiby Frederikshavn deltager i sammen med Access2Innovation. Med simpel teknologi kan man lave et biogasanlæg som kan skabe energi – den energi mangler Uganda.
Christian Friis Bach gav udtryk for, at Energibyen Frederikshavns initiativer er i fin tråd med regeringens udviklingsstrategi.

Lokale indspark til udvikling

Torben Johansen, chef for Propeller-afdelingen hos MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn, fortalte om firmaets overgang fra at være traditionel produktionsvirksomhed til at være en videns- og servicevirksomhed. 10 års viden og erfaring ligger til grund for, hvordan firmaet designer skibsskruer. De bliver udviklet og tegnet i Frederikshavn, og bygget i vækstmarkeder:

- Vi sælger ikke hardware, men viden om ’hvordan man gør’. Vi er endnu mere globale i morgen end vi er i dag, sagde Torben Johansen.
Anders Kryger, kommunikationschef hos MAN Diesel & Turbo, fortalte, at firmaet kan være med til at understøtte energimangel i udviklingslande. De har udviklet et kraftværk i en container, som kan sejles til øde egne i hele verden - og give energi og elektricitet der.
Havnedirektør Mikkel Seedorf præsenterede Frederikshavn Havn som lokal vækstmotor med stor fokus på grønne løsninger:
- En ny havn skaber nye muligheder. Skibe kan ophugges på en bæredygtig måde, og eksporteres som skrot til genindvinding, sagde havnedirektøren.
- Det er fantastisk fint at se, hvordan I sammentænker det helt lokale med de globale problematikker, som jeg arbejder med til daglig. Vi skal hjælpe de fattige i verden, men gøre det på en måde, som også skaber arbejdspladser og udvikling i Danmark – og lokalt i Frederikshavn kommune. Jeg vil nævne jeres kommune som grønt flagskib, når jeg tager ud i verden og taler om, hvordan man kan skabe grøn udvikling, udtalte ministeren.

Læs mere om ministerens besøg i fredagsudgaven af NORDJYSKE.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Skudepisode i Aalborg: Tyder på internt opgør i det kriminelle miljø
Luk