Ukraine beskylder Rusland for ”militær invasion”

Ifølge det ukrainske udenrigsministerium har russiske styrker indtaget byen Strilkove nær halvøen Krim

UKRAINE:Ukraine beskylder Rusland for at stå bag en ”militær invasion” i den sydøstlige del af landet, tæt på halvøen Krim.

Derfor agter Ukraine at bruge ”alle nødvendige foranstaltninger” for at sætte sig til modværge mod de russiske styrker.

Det ukrainske udenrigsministerium meddeler, at russiske styrker har indtaget landsbyen Strilkove nær Krim-halvøen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ukraine har sendt fly og faldskærmstropper i luften for at konfrontere de russiske styrker, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters har 60 soldater og tre pansrede mandskabsvogne indtaget defensive positioner på en odde mellem Krim og fastlandet. 60 andre befinder sig uden for Strilkove.

- På nuværende tidspunkt er der ingen fare for konfrontation, sagde det ukrainske grænsepoliti til nyhedsbureauet.

I en udtalelse hedder det, at Ukraine ”forholder sig retten til at bruge alle nødvendige foranstaltninger for at stoppe Ruslands militære invasion”.

Samantha Power, USA’s FN-ambassadør, siger, at enhver troppebevægelse vil blive set som en ”uhyrlig optrapning” af krisen i Ukraine.

Optrapningen kommer dagen før, at borgerne på Krim skal stemme om, hvorvidt de vil høre under Rusland eller fortsat være borgere i Ukraine.

I en symbolsk protest har det ukrainske parlament forud for søndagens afstemning derfor erklæret lokalparlamentet på Krim-halvøen for opløst.

På halvøen ved Sortehavet er 60 procent af de to millioner indbyggere enten prorussiske eller etniske russere.

Det var lokalparlamentet på Krim, der for ni dage siden enstemmigt stemte for, at den autonome ukrainske halvø bliver en del af Rusland.

Lørdag gik op mod 50.000 mennesker på gaden i den russiske hovedstad, Moskva, for at demonstrere mod Ruslands indgriben i Ukraine.

Demonstranterne bar skilte påtrykt slogans som ”Putin, skrid ud af Ukraine” og ”Bring de russiske styrker hjem”.

Blandt andre den tidligere vicepremierminister Boris Nemtsov og den russiske protestgruppe Pussy Riot deltog i demonstrationen, der blev mødt af 15.000 moddemonstranter, der gik på gaden for at støtte præsident Vladimir Putin.

Lørdag eftermiddag nedlagde Rusland veto mod et udkast til en resolution, der ville have underkendt søndagens folkeafstemning, på et hasteindkaldt møde i FN’s Sikkerhedsråd i New York.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.