Udland

Ukraine-kender: Putin vil øge militært pres efter valg

Rusland vil efter løsrivelsesvalg på Krim presse Ukraine væk fra EU med mere militær, mener foreningsformand.

Alt tyder på, at søndag bliver dagen, hvor halvøen Krim løsriver sig fra Ukraine og i stedet kaster sig i Ruslands favntag trods internationale protester.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det ikke bliver et meget stort ja. Det er russere, der tæller stemmerne op, og stemmeafgivningen er derfor af mindre betydning, siger Ivan Nester.

Han er formand for Dansk-Ukrainsk Selskab, en folkeoplysende forening, der arbejder på at styrke de politiske, økonomiske og kulturelle bånd mellem Danmark og Ukraine.

Lokalparlamentet på den autonome ukrainske halvø har fremrykket den kontroversielle folkeafstemning, hvor de mange etniske russere på Krim - 60 procent af befolkningen - ventes at stemme ja.

Overgangsregeringen i Kijev, EU-landene og USA har kaldt løsrivelsesafstemningen for ulovlig.

Hvis Ukraine efter folkeafstemningen vælger helt at give afkald på halvøen, vil det ifølge Ivan Nester faktisk løse en del problemer.

- Ukraine kan dermed agere uafhængigt af Krim og blive optaget i EU og Nato uden at have halvøen med de russiske tropper som en klods om benet, siger Ivan Nester med henvisning til den russiske sorthavsflådes base i Sevastopol.

Han forventer, at Rusland efter valget griber ind militært i det østlige Ukraine for at destabilisere landet, hvor der forud for folkeafstemningen er kommet til voldelige sammenstød.

Ifølge det ukrainske udenrigsministerium har Rusland lørdag sendt 120 soldater over grænsen tæt på Krim og blandt andet indtaget en lille odde mellem halvøen og fastlandet.

- Ved at være til stede militært kan Rusland presse den ukrainske regering. Truslen vil hænge som et damoklessværd (en overhængende fare, red.) over landet, siger Ivan Nester.

Han mener, at det står øverst på Ruslands dagsorden at forhindre, at Ukraine rykker mod vest og bliver en del af EU og Nato.

- Hvis ukrainerne underskriver en frihandelsaftale med EU, så har Rusland sagt, at man vil lukke ned for alt ukrainsk eksport til landet. Og det vil give problemer for ukrainsk økonomi på kort sigt, siger han.

Ukraine er økonomisk afhængig af Rusland, da 25-30 procent af Ukraines eksport går til det store naboland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden