Ukraine-krisen: Astronauter kan strande i rummet

USA afhængig af Rusland, når astronauter skal hjem fra rumstation

Den Internationale Rumstation, ISS. Foto: Wikimedia Commons

Den Internationale Rumstation, ISS. Foto: Wikimedia Commons

RUMMET:Hvis Ukraine-krisen forværrer forholdet mellem USA og Rusland drastisk, kan det i yderste konsekvens medføre, at to amerikanske astronauter strander på Den Internationale Rumstation.

USA er nemlig helt afhængig af Rusland, når det gælder om at sende astronauter op til rumstationen og tilbage igen. Det sker med russiske Sojuz-rumfartøjer, efter USA ikke længere benytter rumfærger, skriver videnskab.dk.

Returbillet til 380 mio. kr.

Russerne tager sig godt betalt for rumturen. En returbillet til Den Internationale Rumstation koster amerikanerne ca. 70 millioner dollars, knap 380 mio. kr.

Eksperter har dog svært ved at tro på, at Ukraine-konflikten kan føre til, at USA og Rusland helt afbryder deres rumsamarbejde.

- Jeg tvivler stærkt på, at russerne vil efterlade de to amerikanske astronauter, som er på rumstationen nu, siger rumfartsekspert Erik Tandberg fra Norsk Rumcenter til videnskab.dk.

Han påpeger, at både USA og Rusland er afhængige af hinanden, når det gælder Den Internationale Rumstation. For eksempel er de russiske moduler på rumstationen afhængige af amerikansk strømforsyning.

En selvhenter

Hvis Ukraine-konflikten løber helt af sporet, og Rusland faktisk efterlader de amerikanske astronauter ude på rumstationen, har USA andre muligheder for at få dem hjem. Men det vil tage tid.

- Hvis amerikanerne sætter fuldt tryk på udviklingen, bør de kunne få den kommercielle Dragon-kapsel til firmaet SpaceX klar til bemandet brug på under et år, mener Erik Tandberg, ifølge videnskab.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.