Ukraine vil ikke reagere på provokationer

Ruslands forsøg på at få Ukraine til at reagere med magtanvendelse er slået fejl, siger premierminister.

Ukraine vil ikke reagere på Ruslands "provokationer" på Krim og lade sig trække ind i militær konflikt, siger den ukrainske premierminister, som appellerer til Moskva om at indstille alle militære bevægelser i regionen.

- Den upassende tilstedeværelse af russiske soldater på Ukraines territorium er en provokation. Ruslands forsøg på at få Ukraine til at reagere med magtanvendelse er slået fejl, siger premierminister Arsenij Jatsenjuk forud for et regeringsmøde, der blev transmitteret direkte af det statslige fjernsyn.

- Det er uacceptabelt, når pansrede russiske køretøjer kører ud til centrene i ukrainske byer, understreger Arsenij Jatsenjuk.

Rusland, der har en flådebase på Krim, siger, at alle dets militære bevægelser på Krim sker i overensstemmelse med aftaler med Ukraine.

Ruslands forsvarsministerium siger, at Rusland for nylig har bragt yderligere 6000 soldater til Ukraine. Ministeriet siger, at militæret er sat i højeste alarmberedskab i Krim-regionen.

Den nye premierminister på Krim i det sydlige Ukraine, Sergej Aksjonov, har bedt Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at hjælpe med at genskabe "fred og ro" på halvøen i Sortehavet.

- I betragtning af mit ansvar for borgernes liv og sikkerhed, beder jeg Ruslands præsident om hjælp, siger han i en tale, der er blevet offentliggjort i en række medier, og som er blevet vist i sin helhed i Ruslands statslige tv.

Han har ikke tydeliggjort, hvilken form for hjælp, som han ønsker fra Putin og Rusland.

I Moskva siger kilder i administrationen omkring Putin, at "Kreml ikke vil undlade at have opmærksomhed på anmodningen fra Aksjonov."

Rusland har i årevis haft en militærbase på Krim-halvøen, hvor den russiske Sortehavsflåde holder til, men nu skal flere tropper altså have sluttet sig til styrken.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst