Ukraines præsident bekræfter tilbagetrækning i tv-tale

80 procent af regeringsstyrkerne har forladt Debaltseve, siger Porosjenko, som fortæller, at flere følger.

Udland 18. februar 2015 11:58 - Opdateret 18. februar 2015 11:58

Ukraines præsident bekræfter, at regeringsstyrker er i gang med en "planlagt og organiseret" tilbagetrækning fra Debaltseve, som længe har været belejret af prorussiske separatister.

Dermed trækker det op til en militær sejr af stor symbolsk betydning for de selvudråbte folkerepublikker i øst, som bekæmper styret i Kijev.

Petro Porosjenko siger i en tv-tale, at 80 procent af styrkerne allerede har forladt byen, og to andre kolonner ventes at følge samme vej snart.

Porosjenko holder sin tale på en luftbase i Kijev umiddelbart før en rejse til fronten, og han sender blandt andet en tak til styrkerne for at forsvare Debaltseve under de vanskelige betingelser.

Regeringssoldaterne har dermed været med til at vise verden "disse russisk-støttede banditters og separatisters sande ansigt".

Meldingen fra præsidenten følger en række rapporter onsdag morgen fra både prorussiske separatister og et medlem af parlamentet i Kijev om, at de ukrainske soldater har lagt våbnene og er kørt mod et regeringskontrolleret område nordvest fra Debaltseve.

Debaltseve er et jernbaneknudepunkt, som har været scene for blodige kampe mellem regeringshæren og separatisterne i ugevis.

Trods en våbenhvile, der trådte i kraft natten til søndag, har de stridende parter affyret artilleri de seneste dage.

Familiemedlemmer gik tirsdag i protest foran forsvarskommandoen i Kijev med krav om, at soldaterne beordres hjem fra de blodige kampe, hvor separatisterne længe har haft overtaget.

Prorussiske separatister har onsdag ifølge nyhedsbureauet Interfax indledt tilbagetrækning af tunge våben fra de oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine de steder, hvor kampene er indstillet.

Samme melding kom tirsdag, men den er ikke bekræftet fra regeringen i Kijev.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...