Udland

Ukraines præsident vil tale mere med EU

Janukovitj har ringet til EU-Kommissionens formand og varslet, at han sender en delegation til Bruxelles.

Ukraines præsident vil tale mere med EU

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, forsøger nu efter sidste uges fejlslagne forsøg på at underskrive en omfattende samarbejdsaftale med EU og de efterfølgende demonstrationer i Kijev at række hånden ud til EU.

EU-Kommissionen meddeler mandag i en pressemeddelelse, at Janukovitj har ringet til kommissionsformand José Manuel Barroso for at følge op på sidste uges og weekendens begivenheder.

Ifølge kommissionen har Janukovitj blandt andet benyttet telefonsamtalen til at meddele, at han vil sende en delegation til Bruxelles for at tale om "visse aspekter af handels- og associeringsaftalen".

Barroso har svaret, at kommissionen gerne tager imod og vil diskutere gennemførelsen af aftaler, der allerede er indgået - men at man ikke er indstillet på at genåbne allerede afsluttede forhandlinger.

Janukovitj skal ifølge kommissionen også have lovet at iværksætte en undersøgelse af det ukrainske politis magtanvendelse over for demonstranterne.

Barroso skal for sin del have benyttet samtalen til at sende en række opfordringer til alle parter i Ukraine om at vise tilbageholdenhed og søge en fredelig, politisk løsning.

Specifikt til myndighederne er der en appel om at respektere borgerrettighederne, samarbejde med alle politiske kræfter samt at efterforske politiets magtanvendelse.

Det står endnu ikke klart, hvem Janukovitj vil sende til Bruxelles, og hvornår det skal ske.

EU og Ukraine blev efter flere års forhandlinger sidste år enige om en omfattende frihandels- og associeringsaftale.

Det var meningen, at aftalen skulle have været endeligt underskrevet i fredags i Litauen i forbindelse med et topmøde mellem EU og i alt seks tidligere sovjetrepublikker.

Blot en uge før meddelte den ukrainske regering, at den alligevel ikke var klar til underskrift - blandt andet med forklaringer om, at der ikke fulgte penge nok med aftalen, og at der er brug for mere tid til at afklare handelsspørgsmål med Rusland.

Den ukrainske regerings nej til EU er blevet mødt med protester i Kijev, hvor politiet har slået hårdt ned på demonstranterne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.