Udland

Ukrainsk leder: Mr. Putin, tear down this wall

Ukraines premierminister er klar til at forhandle med Rusland - men Krim var, er og forbliver ukrainsk.

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, afviser på et pressemøde i Bruxelles kategorisk torsdagens skridt fra det prorussiske parlament på Krim om at udskrive en folkeafstemning om at søge optagelse i Rusland.

- Denne såkaldte folkeafstemning har overhovedet intet juridisk grundlag. Vi opfordrer derfor den russiske regering til ikke at støtte dem, der støtter separatisme i Ukraine.

- Krim var, er og forbliver en integreret del af Ukraine, siger Jatsenjuk efter et møde med EU's stats- og regeringsledere i Bruxelles.

Jatsenjuk låner - med historisk reference til afslutningen af Den Kolde Krig - et citat fra den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan, der i Berlin i juni 1987 opfordrede sovjetleder Mikhail Gorbatjov til at rive Berlinmuren ned.

- Der er ved at blive bygget en ny Berlinmur, og jeg vender mig til præsident Putin og siger: Mr. Putin, tear down this wall.

- Denne mur af trusler og militær aggression. Lad os bygge en ny form for samarbejde. Vi er ikke klar til at overgive os og være underlagt Rusland, siger Jatsenjuk og insisterer på, at han ønsker en fredelig løsning på konflikten i Ukraine.

- Det virker som om, Rusland tøver med at forhandle for at stabilisere situationen. Det gør vi ikke.

- Hvis de er klar til at tale, er vi klar. Det har vi gjort meget klart, siger Jatsenjuk.

Han håber stadig, det lader sig gøre at finde, hvad han kalder "en afkørsel" fra den aktuelle situation.

- Vi er på vej ind i noget værre rod, og det er russerne, der har ansvaret for det. Vi forsøger at etablere kontakt på regeringsniveau.

- Vi er ikke en antirussisk regering, vi er en proukrainsk regering, og vi vil ikke foretage os noget, der destabiliserer Ukraine, siger han og peger på muligheden af at etablere en international kontaktgruppe som "et første skridt på vej mod at stabilisere situationen".

Jatsenjuk siger også, at Ukraine er klar til at skrive under på den allerede færdigforhandlede associerings- og frihandelsaftale med EU "så snart som muligt".

Og han takker på forhånd for den store hjælpepakke, EU-lederne ventes at godkende på deres topmøde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.